Svijet
0

Vladine snage izvele zračne udare na jugu Jemena

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Jemenski snage sigurnosti izvele su u ponedjeljak tri zračna udara u južnoj provinciji Abijan, a za sada nema izvještaja da je u napadima čija su meta bile snage Al-Qaide bilo žrtava, saopćili su lokalni dužnosnici.

Vladine snage su u nedjelju saopćile da su u sličnom napadu ubijena dva pobunjenika koja su bila uključena u planiranje napada na jemenski snage.

U Abijanu je u posljednje vrijeme intenzivirano nasilje i povećan broj sukoba između vladinih snaga i separatista s juga, prenio je Reuters.

Sanaa je ranije ovog mjeseca ponudila separatistima razgovore, želeći čuti njihove zahtjeve. Protesti na jugu su sada smanjeni, ali se sporadična nasilja i akcije u ovom nemirnom području nastavljaju.

Jemen je, prema tvrdnjama Zapada, postao jedan od glavnih problema po sigurnost u regiji, nakon što je ogranak Al-Qaide iz te zemlje preuzeo odgovornost za pokušaj obaranja zrakoplova s američkom posadom iznad Detroita 25. decembra prošle godine.

Zapadni saveznici i susjedna Saudijska Arabija, zemlja s najvećim svjetskim rezervama nafte, strahuju da Al-Qaida koristi sveopću nestabilnost u Jemenu da bi regrutirala i obučavala teroriste za izvođenje napada u širem okruženju.

Pored problema sa separatistima na jugu, jemenska vlada pokušava okončati pobunu šiita na sjeveru zemlje, s kojima je prošlog mjeseca potpisala mirovni sporazum.

Sjeverni i Južni Jemen ujedinili su se 1990. godine. Mnogi stanovnici juga zemlje, u kojem je naftna industrija razvijenija, žale se da sjeverni dio iskorištava njihove energetske resurse.