NATO
0

Vojni udari na komandne centre Gaddafijevih snaga

FENA
NATO je u utorak saopćio da izvodi vojne udare na komandne centre libijskog lidera Moammara Gaddafija, uključujući Tripoli i brigadu koja, kako se smatra, predvodi napade na civile.

"NATO je sinoć izveo planirane, višestruke napade na komandne i kontrolne objekte Gaddafijevog režima", saopćila je Alijansa iz sjedišta u Bruxellesu, a komandant operacija NATO-a u Libiji Šarl Bušar rekao je da će Alijansa nastaviti da slabi Gaddafijeve snage koje učestvuju u napadima na civile.

U saopćenju NATO-a se navodi da su na meti napada “komunikaciona infrastruktura koja se koristi za koordinisanje napada na civile i sjedište 32. brigade, smještene 10 kilometara istočno od Tripolija", javio je AFP.

Zvanična libijska novinska agencija Džana ranije je izvjestila da su u vazdušnim napadima koje je u utorak izveo NATO pogođeni Tripoli, Gaddafijev rodni grad Sirt i Azizija, južno od prijestonice.

Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim izjavio je da su ovi udari izvedeni “na zahtjev pobunjenika koji se spremaju da izvedu masakr u regionu”.