Nema kašnjenja
61

Vojni avioni dopremaju vakcine protiv korone u Veliku Britaniju

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Desetine miliona doza vakcine protiv koronavirusa, proizvedene u Belgiji, dopremaju se u Veliku Britaniju vojnim avionima kako bi se izbjegla kašnjenja u lukama zbog Brexita.

Ovo je dio plana za nepredviđene situacije koji je razvila britanska vlada. Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo odbrane potvrdili su za Observer da će se velike pošiljke do 1. januara 2021. prevoziti zračnim putem, s obzirom da cestovne, željezničke i pomorske rute podliježu očekivanim kašnjenjima nakon tog datuma.

U strahu od neuređenog Brexita mnoge kompanije proteklih dana pokušavaju dostaviti što više robe u Veliku Britaniji prije 1. januara, a kako bi izbjegle moguće nove i zamorne carinske procedure.

Britanski službenici daju prioritet brzom dopremanju vakcine, te ne žele dozvoliti zadržavanje vakcina na lukama ni u kakvim okolnostima. Tim povodom britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sutra će nastaviti pregovore o Brexitu.

Ono što je ključno i na čemu Britanci insistiraju jeste da Evropska unija prizna da je Velika Britanija suverena i neovisna država. Johnson i Von der Leyen nastoje ukloniti sve prepreke na putu prema sklapanju trgovinskog sporazuma nakon Brexita, a kako bi se izbjegao još jedan šok za ekonomiju Velike Britanije, ali i za ekonomiju EU.