Wall Street Journal
0

Vojne jedinice u Jemenu staviti pod komandu CIA-e

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Nakon osujećene zavjere Al-Qaide da eksplozivne naprave uputi poštom u SAD, administracija u Washingtonu je ubrzala razmatranje mogućnosti šire vojne opcije koja bi uključila stavljanje elitnih timova koji već djeluju u Jemenu pod zapovjedništvo Centralne obavještajne službe (CIA), piše The Wall Street Journal.

Dužnosnici kažu kako podrška planu da se na CIA-u prenese više operativne kontrole dobija sve veću podršku, kako u vojsci, tako i u administraciji, piše njujorški list.

Odobrenje da jedinice vojnog zapovjedništva za specijalne operacije operiraju pod kontrolom CIA-e dalo bi im veću slobodu da napadaju ekstremiste, čak i bez izričitog odobrenja jemenske vlade. To bi također dalo vladi Jemena mogućnost da se ogradi od takvih akcija, jer bi se radilo o tajnim operacijama.

Wall Street Journal piše u ponedjeljak kako Bijela kuća već razmatra mogućnost da u vojni arsenal protiv militanata u Jemenu uključi bespilotne letjelice CIA-e, poput onih koje se koriste u Pakistanu. Dužnosnici u Jemenu ne žele javno priznati da im SAD pomaže u kampanji protiv terorista, zbog snažnih antiameričkih osjećanja u zemlji.

Prebacivanje zapovjedništva nad vojnim jedinicama s Pentagona na CIA-u nije uobičajeno, ali nije ni bez presedana. I u drugim zemljama, uključujući Irak, posljednjih godina jedinice Zajedničkog zapovjedništva za specijalne operacije privremeno su stavljanje pod kontrolu CIA, kako bi se zaobišla ograničenja koja postoje za vojne operacije.

Povećani broj raketnih napada ili akcije američkih komandosa na terenu mogli bi izložiti probi već osjetljive odnose Washingtona s Jemenom, čiju vladu Amerikanci smatraju suviše slabom da porazi Al-Qaidu. Istovremeno bi šira američka uloga u toj zemlji mogla potaknuti reakciju protiv te vlade i ojačati potporu toj terorističkoj mreži.

Američki timovi za specijalne operacije u Jemenu, odakle je rodom otac Osame bin Ladena, već imaju sve širu ulogu. Neki su uključeni u napore da se uđe u trag i likvidiraju lideri Al-Qaide, kao dio kampanje koju je odobrio predsjednik Barack Obama.

Američka vojska je od prošlog decembra pojačala napade na Al-Qaidu u Jemenu, što je sve odobrila vlada u Sani. Međutim, ljetos je jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh ljutito reagirao na izvještaje da su u takvim napadima stradali civili.

Prihvaćanje ograničenja koja vlada u Jemenu postavlja za takve napade sve teže padaju Bijeloj kući. "Oni nas ograničavaju kada se približimo cilju", izjavio je jedan visoki dužnosnik za Wall Street Journal.