Svijet
0

U napadu ogranka Al-Qaide ubijeno osam jemenskih vojnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Regionalno krilo terorističke organizacije Al-Qaide preuzelo je u subotu odgovornost za napad na kontrolni punkt na jugu Jemenu u kojem je poginulo osam vojnika, saopćio je sigurnosni dužnosnik.

Napad je izveden u Zinjibaru, glavnom gradu jemenske pokrajine Abiyan, prenijela je agencija Reuters.

Vlasti su u jemenskoj prijestolnici Sani uhapsile tri pripadnika Al-Qaide koji su pripremali napad, rekao je neimenovani dužnosnik.

Državni mediji su za sukobe na jugu zemlje, u kojima je tokom posljednja tri mjeseca poginulo nekoliko desetaka ljudi, krivili regionalni ogranak Al-Qaide i separatističke pobunjenike.

Al-Qaida je ranije bila usredotočena na strane mete, ali se zbog pojačane američko-jemenske suradnje u njezinu slamanju okrenula državnim metama.

Američka ambasada saopćila je ove sedmice na svojoj web stranici da su za zaposlene u ambasadi obustavljena sva putovanja iz Sane koja nisu neophodna, zbog "stalnih prijetnji Al-Qaide Arapskog poluotoka (AQAP) i njenih ogranaka".

Jemen je dospio u centar pažnje zapadnih sigurnosni službi prošlog decembra kada je AQAP preuzeo odgovornost za neuspješni bombaški napad na avion koji je letio za SAD.

Vlasti u Jemenu su pod pritiskom međunarodne zajednice, koja traži od njih da uguše unutarnje pobune i da se usredotoče na borbu protiv ogranka Al-Qaide.

Zapadne sile i susjedna Saudijska Arabija strahuju da pripadnici terorističke organizacije koriste nestabilnu situaciju u Jemenu za izvođenje napada na okolne države i druge mete.

Američki dužnosnici su saopćili ove sedmice da će vjerojatno pojačati napade protiv Al-Qaide u Jemenu, ali je Sana odbila povećanu ulogu SAD-a u borbi protiv te grupe, naveo je Reuters.