Svijet
0

Jemenske snage ubile sedam terorista

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jemenske snage ubile su u nedjelju sedam terorista u gradu Lawdaru na jugu Jemena, dan nakon što je u istom gradu sedam pripadnika Al-Qaide ubijeno u sukobima s vladinim snagama, saopćili su jemenski dužnosnici zaduženi za sigurnost.

Oni su ranije saopćili da su trojica među sedam terorista koji su ubijeni u subotu bili stranci, ne navodeći njihovu nacionalnost, javio je Reuters.

Državni mediji su objavili da je za sukobe i ubojstvo najmanje osam vojnika u petak u Lawdaru odgovorno regionalno krilo terorističke organizacije Al-Qaide i "elementi koji su se odmetnuli od zakona", pod čime se podrazumijevaju separatisti koji stoje iza nereda na jugu Jemena.

Odgovornost za većinu napada izvedenih na teritoriju Jemena od juna ove godine preuzela je Al-Qaida, koja je posljednjih mjeseci intenzivirala napade na jemenske snage sigurnosti.

Jemenski krilo Al-Qaide prije toga je uglavnom izvodilo napade na strane mete u Jemenu, navela je britanska agencija.

Al-Qaida je poručila u saopćenjima objavljenim na islamističkim web stranicama da su njeni napadi na ciljeve jemenske vlade motivirani većom američko-jemenskom vojnom suradnjom i borbom protiv nje.