Kontroverzni propovjenik
58

Vođa turskog kulta Harun Yahya i još 14 optuženih osuđeni na čak 8.658 godina zatvora

B. R.
Harun Yahya (Adnan Oktar) (Foto: EPA-EFE)
Harun Yahya (Adnan Oktar) (Foto: EPA-EFE)
Sud u Istanbulu je vođu kulta Haruna Yahyu (Adnana Oktara) i još 14 optuženih na ponovljenom suđenju osudio na čak 8.658 godina zatvora, što je, kako pišu ondašnji mediji, jedna od najdužih zatvorskih kazni na svijetu.

U ranijem sudskom postupku, u januaru prošle godine osuđeni su na 9.803 godine zatvora. Apelacioni sud je ukinuo presudu, konstatujući da su se desili pravni propusti te je zatražio ponovno suđenje.

Odlukom Apelacionog suda omogućeno je da 68 optuženih bude pušteno na slobodu, s obzirom na to da im je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i s obzirom na to da su prihvaćene pojedine okolnosti povoljne za njih. No, Oktaru i njegovim bliskim saradnicima određeno je produženje pritvora.

Tužioci su se žalili zbog puštanja optuženih na slobodu, a uvažena je žalba za 61 osobu, a nakon čega su zadržane u pritvoru. Ponovljeno suđenje je počelo početkom ove godine. Sudije su jučer, 16. novembra, izrekli konačnu kaznu - sam Yahya je osuđen na 891 godinu zatvora zbog vođenja kriminalne organizacije, seksualnog zlostavljanja, uskraćivanja prava na obrazovanje, mučenja, otmice i nedozvoljenog preuzimanja ličnih podataka građana među kojima su političari i novinari.

Ostali su osuđeni zbog vođenja oružane organizacije, zloupotrebe vjerskih osjećaja, prikupljanja obavještajnih podataka i klevete onih koji su pokušavali prekinuti veze s kultom, piše turski list Daily Sabah.

Podsjećamo, Yahya je kontroverzni islamski propovjednik čija su djela prevođena i na bosanski jezik. Na turskoj televizijskoj stanici A9 imao je emisiju bizarnog sadržaja, a koja je ukinuta zbog kršenja prava žena. Njegova knjiga "Atlas stvaranja" je objavljena 2006. te je dostupna u milionskom tiražu. Između ostalog, tvrdi da je Darwinova teorija evolucije u osnovi globalnog terorizma.

Yahya je ranije osuđivan, ali mu je kazna poništena. Osim toga, 10 mjeseci je bio u psihijatrijskoj bolnici. Javnost je za njega saznala 80-ih godina od kada promiče teokratiju.