Svijet
0

Vođa pobunjenika Alexander Borodai: Nismo oborili avion, nemamo rakete Buk

Klix.ba
Alexander Borodai
Alexander Borodai
Vođa proruskih pobunjenika u Ukrajini, Alexander Borodai, premijer samoproglašene Narodne republike Donetsk, rekao je za BBC da njegove snage ne posjeduju Buk projektile, pa ih i nisu mogli koristiti za obaranje aviona Malaysia Airlinesa.

Svih 298 putnika i članovi posade su poginuli kada je avion Malaysia Airlinesa srušen u istočnom dijelu Ukrajine prošle sedmice. Ukrajinskim proruskim pobunjenicima se na teret stavlja da su oni oborili avion.

Najveći broj žrtava su Holanđani, a u zemlju su u srijedu stigla prva tijela. Drugi avion, kojim će biti prevezeno još tijela, stići će danas u Holandiju.

Borodai je odbacio optužbe da i da se njegove snage nisu adekvatno pobrinule za tijela žrtava.

Također je istakao da ruskog raketnog sistema Buk nije bilo u blizini mjesta gdje je avion oboren. Šefovi zapadnih obavještajnih službi su potvrdili da je upravo ovim oružjem oboren putnički avion.

"Ne, nismo dobili Buk i nema ga ovdje", rekao je Borodai BBC-jevom novinaru Gabrielu Gatehouseu.

On je u početku rekao da ne zna ništa o fotografijama koje navodno dokazuju prisustvo Buka u blizini grada Snezhoea, a onda je rekao da su lažne.

Pobunjenici su kritikovani jer se nisu pobrinuli za tijela žrtava, kao ni za dokaze na mjestu pada aviona. Borodai je rekao da su im međunarodni posmatrači rekli da ostave tijela kako bi se za njih pobrinuli eksperti.

"Čekali smo dan, dva, tri, ni jedan ekspert nije došao. Ostaviti tijela na temperaturi od 30 stepeni, potpuno je apsurdno i nehumano. To je scena iz horor filma", rekao je Borodai.

OSCE-ov glasnogovornik MIchael Bociurkiw je demantovao da je pobunjenicima rečeno da ne pomijeraju tijela.

"Nije naše da govorimo ljudima šta da rade. Mi smo ovdje da pratimo situaciju i izvještavamo", kazao je Bociurkiw.

Dva vojna aviona, holandski i australski, koji su prevozili 40 kovčega, sletjela su u Eindhoven u srijedu poslijepodne. Dočekali su ih članovi kraljevske porodice, premijer Mark Rutte i stotine članova porodica žrtava.

Zvona crkava širom Holandije su zvonila pet minuta prije nego će avioni sletjeti, a zastave zemalja iz kojih žrtve dolaze spuštene su na pola koplja. Održana je i minuta šutnje.

Kovčezi su prevezeni pokopnim auutomobilima južno od grada Hilversuma na identifikaciju, a taj bi proces mogao trajati mjesecima.

Saopćeno je da su snimci iz kabine uspješno preuzeti i da sadrže važne podatke leta.

Crne kutije se analiziraju u Velikoj Britaniji.