Svijet
0

U Donjeck doputovali malezijski stručnjaci

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Dvanaest članova malezijskog tima stručnjaka za vazduhoplovstvo stiglo je u istočni ukrajinski grad Donjeck da bi učestvovali u istrazi o uzrocima pada malezijskog putničkog aviona.

"Dvanaest stručnjaka za vazduhoplovstvo iz Malezije bezbjedno je stiglo u Donjeck", izjavio je zvaničnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck Sergej Kavtaradze.

Zvaničnici iz Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i tim stručnjaka iz Holandije već su na mjestu nesreće i vrše istragu.

Na mjestu pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine do sada su pronađena 282 tijela i 87 tjelesnih fragmenata, saopštile su ukrajinske vlasti.

Premijer samoproklamovane Narodne Republike Donjeck Aleksander Borodaj rekao je da se tijela žrtava malezijskog aviona i crne kutije drže na sigurnom i da će biti predati međunarodnim ekspertima.

Tijela žrtava nalazi se u specijalnim vagonima na željezničkoj stanici u mjestu Torez u oblasti Donjecka.

Premijer Holandije Mark Rute rekao je ranije danas da je postignut sporazum da Holandija koordinira rad na identifikovanju žrtava pada aviona u Ukrajini.

"Svi napori usmjereni su na slanje voza na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih vlasti", rekao je on, dodajući da će eksperti tek nakon toga započeti proces identifikacije.

Specijalna grupa ljekara, policije i psihologa u Holandiji počela je prikupljanje uzoraka DNK od rođaka žrtava. Stručnjaci prikupljaju i podatke o ožiljcima žrtava, tetovažama i drugim znacima koji bi mogli da pomognu pri identifikaciji.