Svijet
122

Vođa "Pink Pantera" izručen Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Klix.ba
Borko Ilinčić (34), jedan od vođa grupe "Pink Panter", izručen je iz Španije u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje ga čeka doživotna robija.

On je osuđen u odsustvu zbog pljačke zlatare u Dubaiju iz koje je ukraden nakit vrijedan 11 miliona eura, piše Blic.rs.

U trag Ilinčiću tek u februaru prošle godine ušli su španski policajci koji su ga otkrili u okolini Madrida. On je kod sebe imao lažni pasoš BiH na ime Ivana Kljajića iz Dervente. Iako je uporno ponavljao da je turista, priveden je poslije nekoliko dana tajnog praćenja.

U Španiji mu je određen ekstradicioni pritvor, a prošle sedmice je izručen u UAE.

Šef policije u Dubaiju je povodom izručenja Ilinčića izjavio da je tamošnja policija nekoliko sedmica poslije pljačke uhapsila dvojicu osumnjičenih državljana Srbije.

"Nikola Milat (33), vlasnik srpske kompanije, osuđen je na 10 godina zatvora zbog pomaganja u pljački. Drugi osumnjičeni, Milan Mitić (52), po presudi je oslobođen optužbe za posjedovanje ukradenih stvari. Treći, Martin Svoboda je u UAE izručen iz Holandije", rekao je šef policije.

U međuvremenu osumnjičeni Dragan Nikolić je u Francuskoj uhapšen 2008. a zatim izručen Lihtenštajnu, gdje služi sedam godina zatvora. U zatvoru u Lihtenštajnu je i Marinko Marić, koji je uhapšen u Monaku, a kazna mu ističe 2019. Interpol i dalje traga za Nikolom Živkovićem i Bojanom Mitić.

Podsjetimo, banda je 2007. uletjela sa dva automobila u tržni centar "Vafi". Jedan automobil je udario u izlog zlatare "Graf", a onda su razbojnici iz oba automobila istrčali maskirani i pokupili nakit, dijamante i satove za manje od minut. Automobilima su izašli iz tržnog centra, a zatim ih zapalili.