Crna hronika
63

Banda razbojnika predata Tužilaštvu: Pljačkali, oteli mladića, ukrali 70.000 KM...

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osam članova bande koji su uhapšeni u jučerašnjoj policijskoj akciji u Sarajevu zbog razbojništava, pljački, krađa, otmice i drugih krivičnih djela predati su jutros u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Davor Ninković, Dino Smajlović, Sead Polovina, Enes Turković, Adem Mahmutović, Asmir i Almir Merdanović te Selma Kačević harali su na području općine Ilidža gdje su od privrednika i privatnika nastojali na različite načine iznuditi novac.

Ukoliko ne bi dobili ono što su tražili žrtvama su prijetili, presretali ih, palili im vozila...

Iživljavanje i pljačka

Tako su početkom jula kidnapovali dvadesetjednogodišnjeg mladića kojeg su strpali u gepek automobila, odvezli u Blažuj, a potom se iživljavali nad njim. Izudarali su ga, a potom i urinirali po njemu, a sve kako bi od njega oteli blizu 800 eura, mobilni telefon i naočale.

Ovoj bandi se na teret stavlja i krađa blizu 70.000 KM iz sefa sarajevskog hotela Holywood koji je bio valsništvo turista iz Kuvajta koji su odsjeli u pomenutom hotelu.

Jedan od aktera te pljačke bio je Dino Smajlović, a navodno je banda od insajdera u hotelu dobila karticu kojom je ušla u pomenutu sobu.

Uspavljivanje žrtve

Ženski dio bande imao je u njihovom djelovanju posebnu ulogu. Tako se nerijetko pristupalo zavođenju muškarca kojem bi se u piće podmetnule pilule za spavanje nakon čega bi bivao opljačkan.

Inače, privedeni su i ranije punili rubrike crne hronike. Tako su Smajlović i Ninković dovođeni u vezu s pljačkama benzinskih pumpi Energopetrol i Proming u Sarajevu.

Tokom današnjeg dana oni su saslušavani u prostorijama Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, nakon čega će uslijediti odluka o mjerama koje postupajući tužitelj namjerava poduzeti protiv njih.

Za sada je, kako saznajmo u Tužilaštvu, od privedenih na slobodu pušten jedino Almir Merdanović.