Španija
0

Vođa Batasune pozvao na prekid vatre

SRNA
Arnaldo Otegi (Foto: AFP)
Arnaldo Otegi (Foto: AFP)
Arnaldo Otegi, vođa političkog krila baskijske separatističke grupe ETA, pozvao je ovu grupu na trajan prekid vatre, ističući da se nezavisna Baskija može postići samo mirnim i demokratskim sredstvima.

"Najefikasnija strategija za postizanje naših ciljeva je demokratsko zavođenje ljudi", rekao je Otegi, član Batasune, u intervjuu za list "El Pais", pozivajući ETA-u da proglasi prekid vatre koji bi verifikovala međunarodna zajednica.

Otegi, koji izdržava dvogodišnju zatvorsku kaznu, pozvao je na "jednostrane gestove i aktivnosti" kako bi ETA dobila podršku društva i međunarodne zajednice za demokratsko rješenje dugogodišnjeg konflikta oko Baskije.

"Cjelokupno oružje mora potpuno nestati iz baskijske politike", rekao je Otegi.

ETA je krajem prošlog mjeseca saopštila da je spremna na prekid vatre ukoliko španska Vlada ispuni određene uslove, uključujući oslobađanje zatvorenika.

Vlada je tada odgovorila da jedino želi da se ETA rasformira i da je sve ostalo nedovoljno.

Otegi je više puta hapšen zbog veličanja terorizma, a od marta ove godine služi dvogodišnju zatvorsku kaznu.
Vlada je Otegin poziv primila sa skepticizmom, jer je ETA nekoliko puta prekidala primirje u prošlosti.

ETA se krivi za ubistvo 850 ljudi za posljednjih 50 godina u borbi za nezavisnku baskijsku državu koja bi obuhvatila sjevernu Španiju i jugozapadnu Francusku, ali je oslabljena hapšenjima svojih članova i rastom podrške među Baskijcima metodama koje odbacuju nasilje.