|

Baskijski separatisti iz ETA-e proglasili trajno primirje

Baskijski separatisti iz ETA-e proglasili trajno primirje
0
F
FENA
10.1.2011. u 13:25
0
komentara
0

dijeljenja
Baskijski separatisti iz ETA-e proglasili trajno primirje Foto: Reuters
Oružana baskijska separatistička grupa ETA proglasila je u ponedjeljak trajno primirje, objavljeno je na internet stranici baskijskog lista Gara.
Proglašenje trajnog primirja uslijedilo je tri mjeseca nakon što je oslabljena grupa proglasila prekid vatre, naveo je Reuters.

"ETA je odlučila da proglasi trajan i opšti prekid vatre koji će potvrditi međunarodna zajednica. To pokazuje da je ETA čvrsto posvećena procesu čiji je cilj postizanje trajnog rješenja i okončanje oružanih sukoba", navedeno je u saopćenju na engleskom jeziku.

"Španska vlada će tokom dana iznijeti komentar o objavi trajnog primirja baskijske grupe", saopćilo je Ministarstva unutarnjih poslova u Madridu.

ETA se smatra odgovornom za smrt više od 850 osoba u posljednjih 50 godina oružane borbe za nezavisnu državu na sjeveru Španije i jugozapadu Francuske.

Baskijska separatistička grupa je više puta u prošlosti kršila primirja, a najskoriji slučaj dogodio se 2006. godine, kada je izvela bombaški napad na aerodromu u Madridu, u kojem su ubijene dvije i povrijeđene 52 osobe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.