Neuspješan puč
63

Vođa američke paravojne organizacije osuđen zbog napada na Kongres

B.H.
Collin County Sheriff's Office
Collin County Sheriff's Office
Stewart Rhodes, osnivač desničarske paravojne organizacije"Oath Keepers", proglašen je krivim za pobunjeničku zavjeru za prošlogodišnji napad na američki Capitol u neuspješnom pokušaju da se poništi izborni poraz tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Presude protiv Rhodesa i četvorice suoptuženika, nakon tri dana vijećanja 12-člane porote, došle su poslije suđenju najvišeg profila do sada koje je proizašlo iz napada na američki Capitol 6. januara 2021. godine.

Rhodesa, bivšeg vojnog padobranca i advokata, školovanog na Pravnom fakultetu Yale, tužioci su tokom osmosedmičnog suđenja optužili za poticanje zavjere za korištenje sile kako bi se pokušao spriječiti Kongres u namjeri da potvrdi izbornu pobjedu predsjednika Joea Bidena. Rhodes je osuđen po tri tačke, a oslobođen po dvije.

Jedna od njegovih suoptuženica, Kelly Meggs, također je proglašena krivom za buntovničku zavjeru, dok su ostala trojica, Kenneth Harrelson, Jessica Watkins i Thomas Caldwell, oslobođeni te optužbe. Svih pet optuženika osuđeno je za ometanje službenog postupka, kongresne ovjere izbornih rezultata, s mješovitim presudama za nekoliko drugih optužbi.

Optužbe za pobunjeničku zavjeru i ometanje službenog postupka nose kaznu do 20 godina zatvora.

Rhodes, koji nosi povez na oku nakon što je slučajno pucao sebi u lice pištoljem, jedan je od najistaknutijih optuženika od oko 900 optuženih. Meggs, koji je na čelu floridskog ogranka Oath Keepersa, bila je jedini optuženik osim Rhodesa u ovom suđenju koji je imao vodeću ulogu u organizaciji.

Rhodes je 2009. godine utemeljio Oath Keepers, desničarsku grupu čiji članovi uključuju trenutno i penzionisano američko vojno osoblje, službenike za provođenje zakona i hitne službe. Njegovi članovi pojavili su se, često teško naoružani, na protestima i političkim događanjima diljem SAD-a.

Tužioci su tokom suđenja rekli da su Rhodes i njegovi suoptuženici planirali upotrijebiti silu kako bi spriječili Kongres da službeno potvrdi Bidenovu izbornu pobjedu. Meggs, Watkins i Harrelson ušli su u Capitol odjeveni u vojnu opremu.

Rhodes je rekao poroti da nije planirao juriš na Capitol i da je saznao da su neki od njegovih kolega ušli u zgradu tek nakon završetka pobune.

Tužioci su tokom unakrsnog ispitivanja nastojali prikazati Rhodesa kao lažljivca, pokazujući mu stranicu za stranicom njegovih huškačkih tekstualnih poruka, videozapisa, fotografija i audiozapisa.

Među njima je i poruka u kojoj se Rhodes žalio što nije donio puške u Washington 6. januara i tvrdnja kako je mogao objesiti predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi o rasvjetni stub.

U američkim sudovima izricanje kazne se uglavnom dešava 90 dana nakon donošenja presude, no svi osuđeni se već nalaze u zatvoru.