Svijet
0

Vođa Al-Kaide ubijen raketom iz američke bespilotne letjelice

FENA
Bespilotna letjelica Predator
Bespilotna letjelica Predator
Operativni vođa Al-Kaide u Pakistanu Badar Mansur ubijen je u četvrtak raketom iz američke bespilotne letjelice na sjeverozapadu zemlje, glavnom centru te organizacije u svijetu, saopćile su pakistanske obavještajne službe.

On je ubijen sinoć u napadu bespilotnih CIA-inih aviona u Miranšahu, glavnom gradu plemenske oblasti Sjeverni Vaziristan, uporištu pakistanskih talibana povezanih s Al-Kaidom, saopćilo je agenciji AFP nekoliko pakistanskih obavještajnih zvaničnika, kao i jedan zvaničnik Mansurove grupe pobunjenika.

U toku noći najmanje jedan američki avion ubio je „četiri islamistička pobunjenika“ u Miranšahu, izjavili su AFP-u vojni zvaničnici.

"Badar Mansur je ubijen u raketnom napadu u srijedu navečer u Miranšahu“, rekao je AFP-u oficir pakistanske obavještajne službe koji je želio ostati neimenovan. Mnogi od njegovih kolega u Miranšahu potvrdili su AFP-u informaciju i dodali da je s njim poginula i njegova supruga.

"Njegova smrt je veliki gubitak za snage Al-Kaide koje su izvodile napade u Pakistanu“, komentirao je jedan od zvaničnika i dodao: "Nakon što je Ilijas Kašmiri ubijen ili prestao biti aktivan, Badar Mansur je postao de facto vođa Al-Kaide u Pakistanu.“

"Ako je njegova smrt potvrđena, to je odlična vijest za antiterorističku borbu u regionu jer je to bio jedan od glavnih ciljeva Sjedinjenih Američkih Država i Pakistana", dodao je AFP-u jedan zapadni stručnjak za kontraterorizam u regiji, koji je želio da ostane neimenovan.

"On je bio vođa mreže pakistanske Al-Kaide i mnoge zapadne obavještajne službe radile su na njegovom otkrivanju", potvrdio je ovaj izvor.

Prema informacijama zvaničnika pakistanske obavještajne službe, 40-godišnji Badar Mansur iz Dera Gazi Hana, u centralnom dijelu Pakistana, bio je odgovoran za više samoubilačkih napada u zemlji u posljednje četiri godine koje su izveli pakistanski talibani povezani s Al-Kaidom i u kojim je od ljeta 2007. godine ubijeno 5.000 ljudi.