Pakistan: Ubijeno sedam militanata

S
SRNA
15.11.2011. u 08:14
0
2
Pakistan: Ubijeno sedam militanata
0
Pakistan: Ubijeno sedam militanata
Od eksplozije projektila ispaljenih iz američke bespilotne letjelice na kuću na sjeverozapadu Pakistana i nedaleko od granice sa Avganistanom, poginulo je sedam lica za koja se sumnja da su militanti, izjavili su danas zvaničnici pakistanske obavještajne službe.
Prema njihovim riječima, napad se desio u Miranshahu, najvećem gradu u plemenskoj oblasti u Sjevernom Vaziristanu, koje je poznato utočište pripadnika talibanskog pokreta i Al-Qaide.

Isti zvaničnici ističu da je većina ubijenih militanata bila iz pokreta pakistanskih talibana i da su među poginulim i povezani sa afganistanskim oružanim grupama.

Zvaničnici pakistanske Vlade izjavili su da su na sjeverozapadu te zemlje pakistanske oružane snage bombardovale skrovišta militanata i da je ubijeno 16 osumnjičnjenih pobunjenika.

U proteklih nekoliko godina, SAD su izvršile oko 200 napada iz bespilotnih letjelica u Sjevernom Vaziristanu, čija su meta uglavnom bili militanti Al-Qaide i talibani.

SAD javno ne priznaju program bespilotnih letjelica koji vodi Centralna obavještajna agencija (CIA), ali zvaničnici, nezvanično govore da je u tim napadima ubijen veliki broj rukovodilaca Al-Qaide i talibana.

Pakistanski zvaničnici u javnosti kritikuju napade, ocijenjujući ih kao kršenje suvereniteta te zemlje, ali se vjeruje da ih je Islamabad u prošlosti podržavao, te da je čak dozvoljavao poletanje bespilotnih letjelica sa svoje teritorije.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: