Svijet
0

Pakistan: Ubijeno sedam militanata

SRNA
Od eksplozije projektila ispaljenih iz američke bespilotne letjelice na kuću na sjeverozapadu Pakistana i nedaleko od granice sa Avganistanom, poginulo je sedam lica za koja se sumnja da su militanti, izjavili su danas zvaničnici pakistanske obavještajne službe.

Prema njihovim riječima, napad se desio u Miranshahu, najvećem gradu u plemenskoj oblasti u Sjevernom Vaziristanu, koje je poznato utočište pripadnika talibanskog pokreta i Al-Qaide.

Isti zvaničnici ističu da je većina ubijenih militanata bila iz pokreta pakistanskih talibana i da su među poginulim i povezani sa afganistanskim oružanim grupama. 

Zvaničnici pakistanske Vlade izjavili su da su na sjeverozapadu te zemlje pakistanske oružane snage bombardovale skrovišta militanata i da je ubijeno 16 osumnjičnjenih pobunjenika. 

U proteklih nekoliko godina, SAD su izvršile oko 200 napada iz bespilotnih letjelica u Sjevernom Vaziristanu, čija su meta uglavnom bili militanti Al-Qaide i talibani.

SAD javno ne priznaju program bespilotnih letjelica koji vodi Centralna obavještajna agencija (CIA), ali zvaničnici, nezvanično govore da je u tim napadima ubijen veliki broj rukovodilaca Al-Qaide i talibana.

Pakistanski zvaničnici u javnosti kritikuju napade, ocijenjujući ih kao kršenje suvereniteta te zemlje, ali se vjeruje da ih je Islamabad u prošlosti podržavao, te da je čak dozvoljavao poletanje bespilotnih letjelica sa svoje teritorije.