Navodno bili prisiljeni
0

Vodafone slao SMS poruke u korist Hosnija Mubaraka

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipatske vlasti prisilile su, navodno, telekom operatera Vodafone da šalje provladine SMS poruke tokom protesta i sukoba u toj zemlji. Mikrobloging servis Twitter preplavljen je porukama koje Vodafone odašilje egipatskim klijentima u vezi s demonstracijama protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i njegovog 30-godišnjeg diktatorskog režima.

U SMS poruci koju je primio reporter Associated Pressa u Egiptu apelovano je na "poštene i odane ljude da se suoče s izdajnicima i zločincima i zaštitite Egipćane i njihovu čast". Drugom porukom pozivani su Egipćani da prisustvuju skupu u znak podrške Mubaraku u srijedu. Na prvoj je bilo označeno da dolazi iz Vodafonea, dok je druga bila potpisana: "Obožavatelji Egipta".

Iz Vodafonea se pravdaju da su poruke napisale egipatske vlasti te da oni nisu imali načina da ih promijene.

"Vodafone je uputio protest egipatskim vlastima da su ovakve poruke neprihvatljive. Naši konkurenti, egipatski Mobinil i Etisalat iz UAE-a, su imali isti problem", navodi se u njihovom saopćenju.

Dodali su kako su poruke odašiljane od samog početka protesta, koji su počeli prije desetak dana. Nisu međutim obrazložili zašto su tek nakon deset dana javno obznanili da ih je egipatska vlada prisilila da šalju navedene poruke, već tek nakon ponovljenih upita AP-a. Kompanija je odbila otkriti koliko je takvih poruka poslano, kao i da li ih još uvijek šalju.

Vodafone se već našao na udaru ranije zbog toga što je prekinuo svoje internet usluge u Egiptu na nekoliko dana, javila je agencija AP.