|

Egipćanima isključen internet i slanje SMS poruka

Egipćanima isključen internet i slanje SMS poruka
0
S
Sarajevo-x.com
28.1.2011. u 08:19
35
komentara
0

dijeljenja
Egipćanima isključen internet i slanje SMS poruka Foto: AFP
Internetske usluge u Egiptu u petak ujutro uskraćene su stanovnicima Egipta, baš kao i opcija slanja SMS poruka. Kako saznaje AFP, dogodilo se to samo nekoliko sati prije poduzimanja novih aktivnosti u organizovanju masovnog protesta protiv tamošnje vlade.
Ministar unutrašnjih poslova u izjavi od četvrtka rekao je da će poduzeti odlučne mjere protiv disidenata koji planiraju proteste nakon džuma namaza. Dodao je i da su aktivisti poziv poslali građanima da se okupe u brojnim džamijama.

Desetine hiljada protesta širom zemlje zabilježeno je u četvrtak, a sve su one dio najvećih antivladinih demonstracija u posljednjih nekoliko decenija.

Ubijeno je pet demonstranata i dva policajca.

Problemi sa uslugama mobilne telefonije u Kairu, gdje se okuplja najviše demonstranata, počeli su već u utorak, a tog dana blokiran je i pristup mikrobloging servisu Twitter.

U glavnom gradu Egipta u četvrtak navečer korisnici su počeli prijavljivati da ne mogu pristupiti internetu, a kod nekih je konekcija bila spora i s prekidima.

Inače, najmanje 20 pripadnika Muslimanskog bratstva, najveće opozicione grupacije u Egiptu, uhapšeno je tokom noći, saopštio je advokat ove grupacije Abdelmoneim Abdel Maksud /Abdelmoneim Abdel Maqsoud. Među uhapšenima su petorica bivših poslanika i petorica visokih funkcionera među kojima Esam el-Erian i Mohamed Mursi.

Hapšenje je izvršeno svega nekoliko sati prije planiranih masovnih antivladinih demonstracija.

U saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je upozorilo da su protesti kršenje zakona i da će protiv demonstranata biti preduzete oštre mjere.

Od početka demonstracija ubijeno je najmanje sedam osoba, dok ih je nekoliko stotina uhapšeno.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...