Očekuje se milion ljudi
0

Egipćani spremni za najmasovnije proteste protiv Mubaraka

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Masovni protesti u Kairu će biti održani danas kako bi se još jednom pokazala odlučnost skidanja s vlasti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Organizatori protesta se nadaju da na ulice izaći oko milion ljudi. Protesti će biti održani i u Aleksandriji. Zvaničnici egipatske vojske su obećali da neće koristiti silu protiv demonstranata.

U međuvremenu, novi podpredsjenik Omar Suleiman će održati stranačke razgovore o ustavnim reformama. Kako bi pokušao smiriti demonstrante, Mubarak je u ponedjeljak smijenio omraženog ministra unutrašnjih poslova Habiba al-Adlyja.

BBC javlja kako je saopćenje vojske o nekorištenju sile ohrabrilo demonstrante, što predstavlja veliki udarac za predsjednika Mubaraka. Čini se kako revolucija u Egiptu postaje sve jača.

Najmanje 100 ljudi je ubijeno širom zemlje od početka protesta prije sedam dana. Protesti su uslijedili nakon kampanje koja je počela na internetu. Djelomično su inspirisani svrgavanjem predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija u Tunisu prošlog mjeseca. Od tada su u Egiptu ukinuti internet i SMS usluga.

Zvaničnici kompanija "Google" su izjavili da su pokrenuli posebnu uslugu koja Egipćanima omogućava slanje poruka putem Twittera pozivom na telefonski broj i ostavljajući glasovnu poruku.