Poplave u Australiji
0

FOTO+VIDEO / Voda preplavila Brisbane, ugroženo 20.000 domova

Sarajevo-x.com
Foto: AP
(Foto: AP)
Treći po veličini grad u Australiji, Brisbane, susreo se sa katastrofalnim poplavama nakon izlijevanja rijeke Brisbane. Skoro 20.000 kuća bi se moglo naći pod vodom u gradu sa dva miliona stanovnika, kada u četvrtak nivo vode dostigne svoj vrhunac, objavio je gradonačelnik Campbell Newman.

S vremenom se prognoze mijenjaju i svaki put su sve gore, bilježi AP.

U regiji Queensland najmanje 22 osobe su poginule u poplavama. Obilna kiša na ovom području počela je padati u novembru, nakon čega su rijeke počele probijati brane i plaviti okolno zemljište, ceste i kuće. Stanovnici ugroženih područja bili su primorani da odu iz svojih domova i sa strahom gledaju šta im se dešava sa imovinom. Najmanje 67 osoba još uvijek nije pronađeno.

Kriza je eskalirala u ponedjeljak nakon snažne oluje, opisane kao cunami u unutrašnjosti zemlje, koja je pogodila grad Toowoombu i neke manje gradove zapadno od Brisbanea. Tada je život izgubilo 12 ljudi.

U Brisbaneu su otvorena dva centra za prihvat evakuisanih, a očekuje se da će se u njima naći i do 6.500 ljudi. Zvaničnici su upozorili stanovnike predgrađa da se pripreme za evakuaciju.

Iako se procjenjuje da će najdalje u subotu početi snižavanje nivoa rijeke, spasioci su upozorili da mnogi još nekoliko dana poslije toga neće biti u prilici da posjete svoje domove.

Iz predostrožnosti su isključene struja i voda.