Poplave u Australiji
0

FOTO / Procijenjena šteta preko tri miljarde dolara

Sarajevo-x.com
Najteža prirodna katastrofa ikad Foto: Reuters
Na ulicama haos i smeće (Foto: Reuters)
Tri milijarde dolara gubitka najoptimističnije su procjene šteta nakon poplava koje su prošle sedmice pogodile Australiju.

Stanovnici Brisbanea ponovo su napunili domove vrećama za pijesak, s obzirom da je sinoć padala jaka kiša koja je prouzrokovala izlijevanje rijeka kroz državu Queensland i njen glavni grad, koji je prošle sedmice bukvalno uništen. Gradonačelnik Campbell Newman poručio je stanovnicima plavnih područja da budu pripravni. Rijeka Brisbane će zadržati visok vodostaj, procjenjuje se, do nedjelje.

Neke kuće i naselja u predgrađima, koja su prošle sedmice ostala odsječena od ostatka svijeta, opet se suočavaju sa plavnim valom. Zvaničnici u petak nisu mogli govoriti o detaljima.

U državi Victoria stotine domova se suočavaju sa prijetnjom. Četiri rijeke sjeverozapadno od glavnog grada Melbournea tokom vikenda će zabilježiti rekordni vodostaj, kazao je Lachan Quick, glasnogovornik Državnog servisa za hitne slučajeve.

Istočna Australija se sedmicama bori sa poplavama za koje vladini dužnosnici procjenjuju da će biti najskuplja prirodna katastrofa ikada. U Queenslandu je, recimo, uništena industrija uglja. Trideset ljudi je poginulo.