{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Voda bi u budućnosti mogla postati uzrok ratova

S
17.2.2014. u 09:47
10
11
Voda bi u budućnosti mogla postati uzrok ratova
10
Voda bi u budućnosti mogla postati uzrok ratova
Prema podacima UN, za desetak godina čak 45 posto stanovnika zemlje neće imati dovoljno vode za piće!
U posebno teškom položaju je arapski svijet. Na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi živi pet posto stanovništva planete, a na njih otpada samo 0,9 posto svjetskih rezervi vode.

Mnoge zemlje faktički piju sa jednog izvora. Bazen Nila dijeli desetak država. Za sve je određena kvota za korištenje vodnih resursa. Egipat, koji se nalazi najniže u toku, koristi najveći dio vode iz Nila.

Dok je Egipat bio glavna regionalna snaga, njegovo pravo na vodu praktično nisu osporavali. Etiopija je svojevremeno pokušavala da izgradi branu, ali egipatski avion je potpio brod sa opremom za izgradnju.

Sada se situacija u regionu promijenila. Etiopija je počela projekat Preporod – podizanje ogromne hidrocentrale u vrhovima Plavog Nila, koji je glavna arterija velike rijeke.

Egipat koji može u toku izgradnje da ostane bez značajnog dijela vode Nila, pokušava da se suprotstavi projektu. Ali, zveckanje oružjem danas nije varijanta.

Rijeka Jordan i njene pritoke glavni su vodni izvori za čitav Bliski Istok.

Zato je vodno pitanje prilično oštro u jordansko-sirijskim, jordansko-izraelskim, sirijsko-iračkim, libansko-izraelskim i palestinsko-izraelskim odnosima.

Sve države koje uzimaju vodu iz jednog izvora stupaju u konflikte sa svojim susjedima. Ali, izuzev Jordana, druge države regiona nemaju diplomatske odnose sa Izraelom.

Nije bolja situacija ni oko podjele vode u centralnoj Aziji.

Uzbekistan otvoreno prijeti Tadžikistanu da će započeti rat, ako Dušanbe izgradi Rogunsku hidrocentralnu na rijeci Vahš i ograniči pristup vode nizvodno.

Problemi sa vodom postat će uskoro jedno od ključnih pitanja svjetske diplomatije, upozoravaju stručnjaci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: