{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve je manje zdrave vode u svijetu

S
12.3.2014. u 09:22
11
36
Sve je manje zdrave vode u svijetu
11
Sve je manje zdrave vode u svijetu
Sve je manje zdrave vode u svijetu - zbog nedostatka vode za piće svakog dana umire 3.800 djece, što je zastrašujuća brojka, upozorava Snežana Jagodić-Vujić, koordinatorica Saveza ekoloških snaga sjeveroistočne BiH.
"Gotovo 500 velikih svjetskih rijeka je zagađeno, pa se vjeruje da će tokom 21. vijeka u 17 zemalja Afrike i Azije potpuno nestati vode", ističe Jagodićeva za Srnu.

Ona upozorava da je neophodno očuvanje rijeka za generacije koje dolaze.

"BiH je obdarena velikim prirodnim bogatstvima, među kojima je i bogatstvom rijeka i podzemnih voda koje osiguravaju dovoljno vode za piće. Nestašica vode nas neće zadesiti ako budemo svjesno, savjesno i pravilo upravljali vodama", smatra ona.

Odgovornost društva jeste da pazi na vodeno bogatstvo i toga bi svi morali biti svjesni, bar jedan dan u godini - napominje Jagodićeva pred obilježavanje Međunarodnog dana rijeka – 14. marta.

"Taj dan je prilika da se bar jednom godišnje podsjetimo na ogromni značaj vode i njenu nemjerljivu vrijednost, te na značaj naših rijeka i svih rijeka na planeti", kaže Jagodićeva.

Ona upozorava na ogromno prisustvo otpada po obalama rijeka, što je posljedica nemarnog odnosa stanovništva i nedovoljnog kontrolisanja i sankcionisanja zagađivača.

"Kazne koje zagađivači plaćaju minorne su u odnosu na štete koje nastaju pri zagađenjima vodenih površina. Rijekama se mora upravljati odgovorno, štititi ih i čuvati kao najveće bogatstvo koje nam je priroda podarila", napominje Jagodićeva.

Ljudi rijeke hiljadama godina koriste za plovidbu zbog niske cijene prevoza.

U područjima koja su šumovita, kao što su Skandinavija i Kanada, drvosječe koriste rijeke da bi njihov tok odnio trupce oborenog drveta nizvodno do postrojenja za dalju obradu, štedeći tako puno truda i troškova do kojih bi došlo korištenjem drugih izvora prevoza.

Rijeke su bogat izvor ribe i drugih jestivih vodenih organizama. Također, izvor su svježa voda koja se može koristiti za piće i navodnjavanje, pa su mnogi veliki gradovi svijeta smješteni na obalama rijeka.

Jagodićeva zaključuje da se rijeke moraju čuvati od svake vrste zagađenja, te da je neophodno o tome neprestano voditi računa, kao i o značaju vode koja je uslov opstanka civilizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: