SAD
0

VOA, BBC i DW osudili Iran zbog blokade emitiranja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glas Amerike, britanski BBC i Deutsche Welle u petak su zajednički osudili iranske vlasti za ono što kažu da je protuzakonito ometanje njihovog emitiranja za Iran.

Te radiotelevizijske kuće s međunarodnim programima, objavile su saopćenje u kojem optužuju Iran za ometanje satelita koji zajednički koriste. Upozorili su da se time krše međunarodni sporazumi i pozvali satelitske operatere da izvrše pritisak na Iran kako bi se zaustavila ta praksa.

Američki State Department izjavio da je iranski režim pokušao blokirati gotovo svo medijsko pokrivanje protuvladinih protesta u Teheranu u četvrtak, što, po riječima njegovog glasnogovornika Philipa Crowleya, pokazuje da vlada "strahuje od naroda".

Iran je također navodno isključio telefonske i internet usluge.

Iranske vlasti optužile su međunarodne medije za pomaganje u poticanju nemira nakon prošlogodišnjih spornih predsjedničkih izbora.

Protesti koju su održani u četvrtak, podudarili su se s obilježavanjem 31. godišnjice osnivanja Islamske Republike.

Opozicioni aktivisti kažu da su iranske snage sigurnosti napale demonstrante suzavcem i palicama, te da su brojne uhapsili. Opoziciona internet stranice navode da su dužnosnici sigurnosti napali i vodeće reformističke političare Mehdija Karroubija i bivšeg predsjednika Mohammada Khatamija, kao i suprugu glavnog čelnika opozicije Mir Hossein Moussavija.