Vitalna baza
47

Vlasti u Hersonu tražit će od Putina da se region priključi Rusiji

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlasti Hersonske oblasti apelovat će na ruskog predsjednika Vladimira Putina sa zahtjevom da se region uključi u sastav Rusije, rekao je Kiril Stremousov, zamenik načelnika regionalne vojno-civilne administracije.

"Grad Herson je Rusija, na teritoriji Hersonske oblasti neće biti stvorena Narodna Republika Herson, neće biti referenduma. Ovo će biti jedan jedini dekret na osnovu žalbe rukovodstva Hersonske oblasti predsjedniku Ruske Federacije, i molimo vas da uključite region u punopravni region Ruske Federacije“, rekao je Kiril Stremousov, zamjenik načelnika regionalne vojno-civilne administracije.

Stremousov je dodao i da će do kraja godine region u potpunosti preći na rusko zakonodavstvo.

Podsjetimo, od početka ruske invazije na Ukrajinu grad Herson se pokazao kao veoma važna tačka osvajanja.

Herson je sama po sebi važna crnomorska luka i industrijsko središte, međutim on je strateški vitalna baza za rusku vojsku dok se nastoji progurati dalje prema unutrašnjosti i zapadu Ukrajine, duž obale do velikog lučkog grada Odese.

Ukrajina je pregradila sjevernokrimski kanal nakon što je Rusija zauzela poluotok Krim pa je većina opskrbe Krima svježom vodom prekinuta, što je uzrokovalo nestašicu vode u anektiranoj regiji. Jedna od prvih meta ruske vojne invazije bila je deblokada tog plovnog puta i obnavljanje vodoopskrbe Krima.

Poznato je da su ruska vozila preko noći ušla u centar grada Hersona. Gradonačelnik Igor Kolyikhayev rekao je jutros da je gradu potrebno čudo i apelovao je na državnu vlast da pošalju pomoć kako bi evakuisali ljude i zbrinuli ranjene.