Libija
0

Vlasti tvrde da je naftna luka Ras Lanuf pala, pobunjenici demantuju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijska državna televizija objavila je u četvrtak da su snage lojalne Moammaru Gaddafiju očistile Ras Lanuf od "naoružanih bandi", misleći na pobunjenike, ali pobunjenici demantuju da je ta naftna luka na istoku zemlje pala.

Gaddafijeve snage su u četvrtak bombardovale Ras Lanuf, a svjedoci su rekli da su se najmanje dva tenka uputila u pravcu grada. Jedan pobunjenik je Reutersu kazao da su vladine snage ušle u grad i da su se pobunjenici povukli nekoliko kilometara istočno. Druga dva pobunjenika, međutim, demantuju da je grad pao.

Državna televizija je objavila i da je Brega, koja se nalazi istočnije, očišćena od pobunjenika, ali Reutersov izvještač iz tog grada tvrdi da na kopnu nema ni traga od Gaddavijevih snaga. Pobunjenici su rekli da je Brega bombardovana tokom dana.

Libijska državna televizija ranije u četvrtak je objavila su Gaddafijeve snage očistile luku Es Sider i aerodrom od "naoružanih elemenata koje podržava Al-Qaida", misleći na pobunjenike.

U međuvremenu, pobunjenici su rekli da će se boriti za svrgavanje Moammara Gaddafija, koji se nalazi na vlasti već 41 godinu, čak i ako ne bude uvedena zona zabrane letova iznad Libije, kao što su tražili od SAD-a i njihovih saveznika.

Francuska je u četvrtak postala prva zemlja koja je priznala Nacionalno libijsko vijeće, kojeg su pobunjenici osnovali na teritorijama pod njihovom kontrolom umjesto bivše administacije, kao legitimnog predstavnika libijskih građana.

Novinara britanskog The Guardiana, Iračanina Gaita Abdula-Ahada, i novinara brazilskog "Estada" Andreja Neta, koji su ove sedmice nestali u Libiji, zarobile su Gaddafijeve snage i oni se nalaze na nepoznatoj lokaciji, objavili su u četvrtak Reporteri bez granica, pozivajući se na urednika "Estada".

Urednik je rekao da je Neto psihički dobro i da je ambasador Brazila u Libiji na licu mjesta gdje razgovara o njegovom oslobađanju, prenio je Reuters.

Reporteri bez granica su saopćili da su novinari zarobljeni 6. marta u Zaviji, na zapadu Libije, koju Gaddafijeve snage neprestano napadaju.