Najavili policijski čas
145

Vlasti Šri Lanke identificirali ekstremiste koji su u napadima ubili najmanje 180 ljudi

Klix.ba
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Vlasti Šri Lanke identificirali su ekstremiste koji su u seriji napada na crkve i hotele u Colombu i okolini ubili najmanje 180 ljudi. Više od 450 osoba ranjeno je u ovim napadima, tačnije u seriji eksplozija. Napadi su izvedeni tokom uskrsnog slavlja.

Ministar odbrane Ruwan Wijewardene ustvrdio je da je poznato ko stoji iza ovih, kako je rekao, ekstremističkih napada. On je ove događaje opisao kao terorističke incidente.

Govoreći na konferenciji za novinare Wijewardene je izjavio da se prema prvim informacijama može govoriti i o nekoliko bombaša samoubica. Napadače je opisao kao vjerske ekstremiste.

Ministar odbrane je obraćajući se javnosti najavio uvođenje policijskog časa i to svake večeri od 18 sati. U međuvremenu vrhovni komandant oružanih snaga Šri Lanke održao je niz kriznih sastanaka.

Broj poginulih i povrijeđenih u Šri Lanki raste nakon šest eksplozija u crkvama i hotelima

Nove žrtve u Šri Lanki: Odjeknule i sedma i osma eksplozija, širi se panika

Još uvijek nijedna grupa nije javno preuzela odgovornost za krvoproliće u Šri Lanki. Dok traje zbrajanje poginulih i povrijeđenih u glavnom gradu ove zemlje, niz svjetskih zvaničnika izrazilo je zaprepaštenost ovim događajima.

Papa Franjo je tokom čitanja uskrsne poslanice u Vatikanu snažno osudio gnusne napade u Šri Lanki kazavši da će se pomoliti za žrtve.