SAD
0

Vlasti od aviokompanija zatražile pojačanje mjera sigurnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američke vlasti zatražile su od aviokompanija da pojačaju sigurnosne mjere na letovima u SAD-u, nakon, kako izgleda, pokušaja da se digne u vazduh američki avion koji je saobraćao na relaciji Amsterdam - Detroit.

Holandske vlasti saopćile su da će dodatne mjere, uključujući podrobniju kontrolu ručnog prtljaga, biti primjenjene širom svijeta, na neodređeno vrijeme, javio je u subotu BBC.

U petak je jedan putnik aviona kompanije Northwest Airline pokušao da aktivira neku vrstu eksploziva pri slijetanju u Detroit.

Neki od 287 putnika i 11 članova posade su fizički savladali 23-godišnjeg Nigerijca, za koga se vjeruje da ima veze s Al-Qaidom, prije nego što ga je policija uhapsila.

Američki zvaničnici saopćli su da je riječ o pokušaju terorističkog akta.

Niko nije povrijeđen u ovom incidentu, osim što je napadač zadobio opekotinu trećeg stepena na nozi.

Osumnjičeni napadač je rekao američkim vlastima da je imao eksplozivni puder zalijepljen za nogu i da je upotrijebio špric s mješavinom hemikalija koje je pomješao s puderom kako bi izazvao eksploziju, prenijela je američka TV stanica ABC.

Jedan stručnjak za borbu protiv terorizma rekao je kako izgleda da je riječ o novom načinu skrivanja eksploziva na tijelu.

Policija u Londonu istražuje pozadinu aktivnosti nigerijskog državljanina Abdula Faruka Abdulmutalabina, za koga se vjeruje da studira u britanskoj prijestonici.