Ne mogu pristupiti e-mailu
0

Vlasti blokirale internet u Iranu

FENA
Iranske vlasti povele su veliku ofenzivu protiv interneta, blokirajući glavne poslužitelje elektronske pošte i sprječavajući pristup većem broju stranih mrežnih stranica, u novom pokušaju izolacije zemlje koji kritiziraju čak i neki pojedinci u vlasti.

Milioni Iranaca od kraja prošle sedmice više ne mogu otvoriti svoje poštanske sandučiće na poslužiteljima Googleovu Gmailu, Yahoou i Microsoftovu Hotmailu.

"Korisnici interneta imaju teškoća u pristupu stranih ili aktuelnim domaćim mrežnim stranicama kao i stranih pretraživačima i poslužiteljima", priznaje agencija Mehr prebacujući odgovornost na "sporost mreže, kvarove i zagušenja".

One inače prekidaju i ograničavaju internetske veze ako strahuju od opozicionih protesta. Vlasti su već blokirale desetke hiljada stranih mrežnih stranica, posebno stranice zapadnih medija i vlada, te društvene mreže poput Facebooka, Twittera i Youtubea.

S više od 36 miliona korisnika interneta na 75 miliona stanovnika Iran je srednjoistočna zemlja koja najviše koristi internet što je imao važnu ulogu u narodnim protestima koji su potresli zemlju nakon spornog ponovnog izbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009. godine.