{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ajatolah Hamnei naredio otvaranje centra za kontrolu interneta

F
FENA
7.3.2012. u 18:55
0
24
Ajatolah Hamnei naredio otvaranje centra za kontrolu interneta
0
Ajatolah Hamnei naredio otvaranje centra za kontrolu interneta
Ali Hamnei
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u srijedu je naredio otvaranja specijaliziranog cyber centra koji će kontrolisati upotrebu interneta u zemlji.
Ajatolah je u pismu lokalnim vlastima napisao da bi Nacionalni centar za cyber prostor pomogao u stvaranju novih prilika za iranske korisnike interneta, a u isto vrijeme će spriječiti neispravnu upotrebu interneta.

Predsjednik Mahmud Ahmedinedžad, predsjednik parlamenta Ali Laridžani, čelnici obavještajne službe, policije, Revolucionarne garde i ministri za telekomunikaciju i kulturu su imenovani za vođenje ovog centra.

Osnivanje ovog centra je najagresivniji potez do sada u iranskim naporima da kontroliše korištenje interneta, javio je DPA.

Prošle godine je Iran osnovao jedinicu cyber policije koja spriječava ono što nazivaju "modernim kriminalom" u koje su uključene online aktivnosti opozicionih grupa.

Meta cyber policije su također i društvene mreže Facebook i Twitter koje politički disidenti koriste za koordinaciju protesta i razmjenu informacija.

Više od pet milion internet stranica je blokirano u Iranu, uključujući Facebook, iako Iranci koriste proxy servere i virtuelne privatne mreže (VPN) da bi im pristupili.

Samo Facebook ima više od 17 miliona korisnika u Iranu uprkos tome što je blokiran.

Iranski zvaničnici se već tri decenije bore protiv takozvane "invazije zapadnjačke kulture".

Ovo je dovelo do blokiranja "nemoralnih" internet stranica i zabranom zapadnjačke muzike i filmova. Međutim, piratske kopije su dostupne na crnom tržištu.

Prošle godine vlada je također najavila plan za formiranje "nacionalnog" ili "islamskog interneta" u Iranu. Ovaj plan još uvijek nije implementiran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: