Potpuno opremljeni
276

Vlast preživjelima nakon požara u londonskom tornju kupila luksuzne stanove

Klix.ba
Preživjeli u stravičnom požaru koji je zahvatio Grenfell Tower u Londonu dobit će trajni smještaj u luksuznom stambenom objektu vrijednom dvije milijarde funti u Kensingtonu.

Vlada je kupila 68 jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova, a ove informacije stižu tek sedam dana nakon katastrofe u kojoj je smrtno stradalo 79 osoba. Mnogi su ostali na ulici, a sada će dobiti stanove u kompleksu u kojem nekretnine koštaju od 1,5 miliona funti ili 1,7 miliona eura.

Iako su kritikovali i ljutili se na sporu i haotičnu reakciju zvaničnika po dojavi požara, sada će dobiti priliku da obnove svoje živote.

Kompleks Kensington Row obuhvata 24-satnu uslugu vratara i privatno kino, navodi se na web stranici projekta. Svaki novi dom bit će potpuno opremljen, a očekuje se da gradnja bude završena do kraja jula.

Nije jasno hoće li novi stanari Grenfella imati pristup istim objektima kao i privatni vlasnici, a Odjel za zajednice i lokalnu vlast objavio je da će dodatni javni novac pomoći da opremanje stanova bude brže okončano i angažovano više radnika.

"Naš prioritet je da svi koji su izgubili svoje domove budu trajno smješteni što je prije moguće kako bi mogli početi obnavljati svoje živote", rekao je sekretar Odjela Sajid Javid. Novi domovi nalazit će se na oko 2,4 km od izgojelog tornja.