Događaj u Moskvi
24

Vladimiru Putinu će na paradu povodom Dana pobjede doći samo jedan predsjednik

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Samo je jedan predsjednik, kirgistanski Sadyr Japarov, pristao pridružiti se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi devetog maja.

"Ove godine nije bilo posebnih pozivnica, to nije značajna godišnjica. Uoči (9. maja) ove godine predsjednik Kirgistana Japarov posjetit će (Rusiju) i budući da će biti ovdje dan ranije, odlučio je ostati na mimohodu i podijeliti naš ponos na Dan pobjede", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je također rekao da će Putin "svakako održati govor" tokom parade.

Brojne parade povodom Dana pobjede u kojima su sudjelovala vojna vozila otkazane su 2023., a mimohod Besmrtnog puka se neće desiti. Tokom parade 2022. u Moskvi otkazan je avijacijski dio događaja.

Strani mediji su objavili da je jedan od razloga otkazivanja vojnih parada i nedostatak vojnih vozila zbog ogromnih gubitaka tokom agresije na Ukrajinu. Također, postoji i strah od eventualnih ukrajinskih napada.

Parada za deveti maj je jedan od najvećih propagandnih događaja u Rusiji svake godine na kojoj Putin pokazuje svoju "moć". Nedolazak stranih državnika ukazuje na diplomatsku izolaciju u kojoj se našao ruski režim.