Loši odnosi
14

Vladimir Putin: SAD planiraju bombardovati Damask i za to optužiti Assada

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio da su odnosi između Moskve i Washingtona najgori od kraja Hladnog rata i ustvrdio da SAD planira bombardovati Siriju i za napad optužiti Bashara al-Assada.

Putin tvrdi da Rusija ima informacije o planiranom zračnom napada na Damask koji uključuje hemijsko oružje, a za to će optužiti sirijskog predsjednika. Bez nuđenja dokaza za svoje navode, Putin je kazao da će meta napada biti predgrađa na na jugu Damaska.

Putin je kazao da će tolerisati kritike zapada zbog saveza sa Assadom, ali se nada da će takvi stavovi vremenom postati blaži. Istakao je kako će tražiti detaljnu istragu o nedavnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

"Iz različitih izvora imamo informacije da su te provokacije, ne mogu ih drugačije nazvati, pripremljene u određenim dijelovima Sirije, uključujući i južna predgrađa Damaska gdje postoji plan da se baci neka supstanca i optužbi sirijska vlast“, kazao je Putin.

Dodao je da su neke zemlje izrazile podršku napadu SAD-a na sirijsku vojsku kako bi izgradile bliske odnose s Trumpovom administracijom. Putin je tvrdnje iznio uoči posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Moskvi i kazao je da se nada da će njih sastanak uprkos svemu biti produktivan.