Naljutio mnoge
33

Vladimir Putin: Liberalizam je zastarjela ideologija

M.A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vladimir Putin je rekao da je liberalizam zastarjela ideologija u intervjuu koji je dao za Financial Times prije nego što će otići na samit G20.

Ruski predsjednik je rekao da ideologija koja je desetljećima podupirala zapadne demokratije više nema svoju svrhu. Također, zanimljivo je da je ruski premijer Dmitry Medvedev kazao kako razumije porast desničarskog populizma u Evropi i SAD-u, rekavši da ideje poput multikulturalizma više nisu održive.

Ovaj intervju s Vladimirom Putinom je objavljen dok su svjetski lideri započinjali razgovore o trgovini i sigurnosti u Japanu.

"Liberali nikome ne mogu ništa diktirati", rekao je Putin.

On je dodao da je liberalizam u sukobu s interesima ogromne većine stanovništva te da je trenutno usmjerio pažnju na njemačku kancelarku Angelu Merkel jer je dopustila da se veliki broj izbjeglica naseli u Njemačkoj.

"Ova liberalna ideja pretpostavlja da se ništa ne treba uraditi, da migranti mogu ubijati, pljačkati i silovati nekažnjeno jer njihova prava kao migranata moraju biti zaštićena", dodaje ruski predsjednik.

Putin je također rekao da Rusija nema problema s LGBT osobama, ali da neke stvari njemu i njegovom narodu izgledaju "pretjerano".

"Oni sada tvrde da djeca mogu imati pet ili šest rodnih uloga. Neka svi budu sretni, s tim nemamo problema, ali to ne smije zasjeniti kulturu, tradiciju i tradicionalne porodične vrijednosti miliona ljudi koji čine glavninu populacije", nastavio je.

Osim primjedbi na liberalizam, Putin je također pohvalio američkog predsjednika Donalda Trumpa te je istakao da je on "talentirana osoba" koja je znala kako se ponijeti prema biračima. Međutim, ruski lider je također rekao da je američki unilateralizam djelimično kriv za trenutni trgovinski rat između Kine i SAD-a i za tenzije s Iranom u Hormuškom tjesnacu.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk se snažno usprotivio tvrdnjama Vladimira Putina, rekavši novinarima da se ne slaže s njegovim stavovima o liberalizmu.

"Ko god tvrdi da je liberalna demokratija zastarjela, također tvrdi da su slobode zastarjele, da je vladavina prava zastarjela i da su ljudska prava zastarjela. Ono što smatram da je zastarjeo su autoritarnost, kultovi ličnosti, vladavina oligarha, čak i ako ponekad djeluju djelotvorno", rekao je Donald Tusk.