Američki disident
98

Vladimir Putin dao državljanstvo Rusije Edwardu Snowdenu koji je odao američke tajne

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak dekret kojim se daje rusko državljanstvo bivšem saradniku američkih obavještajnih službi i najpoznatijem "zviždaču" u svijetu, Edwardu Snowdenu.

Snowden je pobjegao iz Sjedinjenih Američkih Država i dobio azil u Rusiji nakon što je 2013. u javnost pustio tajne dosjee koji su otkrili opsežne domaće i međunarodne operacije nadzora koje je provodila američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), za koju je on radio.

Nakon što je tajne materijale predao novinarima Washington Posta i Guardiana napustio je SAD i pobjegao u Hong Kong, a onda iz Hong Konga za Moskvu. U Moskvi je proveo određeno vrijeme na tranzitnoj zoni Shermetyevo aerdroma, prije nego mu je ruski predsjednik Putin dao privremeni azil na godinu dana uz uslov da prestane aktivnosti usmjerene protiv SAD-a.

U augustu 2014. godine dobio je trogodišnju dozvolu za boravak koaj mu je omogućila da putuje ne samo u Rusiji nego i da je napušta. Nakon toga je dobio i stalnu boravišnu dozvolu. U novembru 2020. godine je objavljeno da je Snowden zatražio državljanstvo Rusije.

Američke vlasti godinama su željele da se Snowden vrati u SAD kako bi se suočio s kaznenim suđenjem za optužbe za špijunažu.

Inače, Snowden je tokom 2007. godine, kao stručnjak CIA-e boravio u Evropi, između ostalog i u Sarajevu što je opisano u knjizi "Dosije Snowden". U tom periodu je bio špijun i tajni agent, no imao je priliku vidjeti grad i turistički.