Svijet
0

Vladimir Putin čestitao Dmitriju Medvedevu

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u nedjelju uvečer Dmitriju Medvedevu pobjedu na predsjedničkim izborima govoreći da je to garancija nastavka dosadašnje politike.

"Izbori za predsjednika Rusije su uspjeli. I naš kandidat Dmitrij Anatolijevič Medvedev uvjerljivo vodi", rekao je Putin obraćajući se publici na rok koncertu pod nazivom "Ja biram Rusiju", na Crvenom trgu u centru Moskve, gdje je na scenu izašao zajedno s Medvedevim.

"Zahvaljujem vam i zahvaljujem svim građanima Rusije koji su danas izašli na izbore. To govori o tome da živimo u demokratskoj državi, a da je naše građansko društvo efikasnije, odgovornije i aktivnije", rekao je Putin. Prema njegovim rečima, izbori su protekli strogo u skladu sa Ustavom i zakonima zemlje.

"Češtitam Dmitriju Medvedevu i želim mu uspjeh. Ali takva pobjeda mnogo obavezuje. Ta pobjeda će biti garancija da će kurs koji smo zajedno izabrali, uspješan kurs, koji smo zajedno provodili osam godina, biti nastavljen", naglasio je Putin.

Medvedev je zahvalio svima koji su za njega glasali i ponovio da će nastaviti politiku koja je vođena prethodnih godina, prenijele su agencije.

"Nama nije svejedno kakva će nam biti sudbina. Znači, možemo sačuvati liniju koju je predložio predsjednik Putin. Uvjeren sam da imamo sve šanse za to", rekao je Medvedev, dok su se u publici vihorile zastave prokremljovskih omladinskih organizacija.

Prema obrađenih skoro 40 posto glasova, Medvedev je dobio oko 67 posto glasova, lider komunista Genadij Zjuganov 18,8, lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski 11,2 posto, a lider Demokratske partije Andrej Bogdanov 1,2 posto glasova.

Otkako je objavljena kandidatura Medvedeva u decembru, gotovo da niko nije sumnjao u njegovu pobjedu.

Nikolaj Kudrjavcev, penzioner i posmatrač u ime Komunističke partije u izbornoj jedinici 2430 u centru Moskve, kaže da je Medvedev imao nepravednu prednost tokom kampanje.

Kudrjavcev kaže da su mnogi zvanični državni izvori korišćeni kao podrška kandidaturi Medvedeva. Ali sa moje tačke gledišta, kaže Kudrjavcev, Medvedev nije spreman da bude predsjednik tako velike zemlje kao što je Rusija.

Zvanični izvori uključuju i državnu televiziju. Dok glavni favorit skoro da i nije vodio kampanju, on se skoro svaki dan pojavljivao na nacionalnoj televiziji u svojstvu prvog zamjenika premijera.

Ali, iako ruski šef vlade i članovi kabineta nisu imali takvu vrstu pažnje, još manje su je dobili rivali Medvedeva – politički nepoznat Andrej Bogdanov, populist Vladimir Žirinovski i komunist Genadij Zjuganov.

Mlada glasačica koja se predstavila kao Rita, u izbornoj jedinici 2683 u zapadnoj Moskvi, kaže da je dala svoj glas Medvedevu. Njeni razlozi da tako učini tačno se slažu sa brojnim televizijskim slikama Medvedeva kao aktivnoga javnog radnika, prenosi VoA.

On mi se sviđa, kaže Rita. On je smiren, putuje mnogo i radi stvari koje možete da vidite. On ne priča samo, on radi. Ona primjećuje da se Medvedev susreće i razgovara s ljudima i udubljuje u njihove probleme.

Jedini problem koji je prijavljen u moskovskoj izbornoj jedinici 2430 bio je pokvarena elektronska glasačka mašina, što je riješeno tako što je ona zamijenjena novom.

Nezavisna grupa za zaštitu prava glasača "Golos", međutim, prijavila je rasprostranjeno kršenje izbornih pravila. To znači zabranu prisustva posmatračima te organizacije u izbornim jedinicama širom zemlje, uključujući Sankt Peterburg u zapadnoj Rusiji, Ufa u planinama Urala i u Astrakanu u blizini Kaspijskog mora.

U gradu Rostovu na Donu organizacija je prijavila da su njenim posmatračima upućene prijetnje i da 40 posto izbornih jedinica u Moskvi nema nezavisne posmatrače.

Zamjenik izvršnog direktora "Golosa" Grigorij Melkonjanc izjavio je za Glas Amerike da je njegova organizacija primila telefonske pozive učitelja, radnika, univerzitetskih profesora i drugih građana koji su se žalili da su bili primorani da izađu na glasanje. Melkonjanc kaže da je pritisak izvršen kako bi se povećala ukupna izlaznost birača i dao izgled javne podrške procesu.

Melkonjanc kaže da je "Golos" također uočio da su vlasti pozivale građane telefonom i koristile posebno imenovane ljude na glasačkim mjestima da bilježe ko je glasao, a ko nije. Tu su i brojni slučajevi prijetnje ljudima da neće dobiti plaću ili da će čak izgubiti posao ako ne izađu na glasanje.

Sekretar ruske Centralne izborne komisije Nikolaj Konkin izjavio je da izgleda da će ovi izbori oboriti sve rekorde ukupne izlaznosti glasača.

Novinska agencija Interfaks citirala je zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Borisova koji je rekao da međunarodni posmatrači nisu uputili nijedan ozbiljan prigovor na tok glasanja.

Međutim, glavna posmatračka misija u Evropi, Organizacija za sigurnost i saradnju (OSCE), odbila je poslati delegaciju u Rusiju zato što su, kako je navela, organičenja od strane Rusije mogla spriječitie obavljanje značajnog dijela posla.

Samo je oko 300 međunarodnih posmatrača prisustvovalo glasanju koje se održavalo širom ruskih jedanaest vremenskih zona.

Dvije posmatračke grupe Komonvelt nezavisnih država i Šangajska organizacija sa saradnju ignorirale su kršenja izbornih pravila koje je prijavio OSCE tokom ruskih parlamentarnih izbora održanih u decembru.

Nakon što je glasao u Moskvi, Dmitrij Medvedev izjavio je da se osjeća veoma lijepo i da će proljeće uskoro stići. On očekuje da će preuzeti predsjedničku funkciju u maju.