|

Vlada SAD-a isplatit će Indijancima 3,4 milijarde dolara

Vlada SAD-a isplatit će Indijancima 3,4 milijarde dolara
0
F
FENA
9.12.2009. u 20:48
5
komentara
0

dijeljenja
Vlada SAD-a isplatit će Indijancima 3,4 milijarde dolara
Američka vlada objavila je da Indijancima namjerava isplatiti tri milijarde i 400 miliona dolara, piše u srijedu The New York Times.
Takav dogovor postignut je u sklopu 13 godina stare tužbe koja uključuje više stotina hiljada američkih Indijanaca i koja se smatra jednom od najvećih i najsloženijih grupnih parnica ikada pokrenutih protiv Sjedinjenih Država.

Indijanci tvrde da im američka vlada duguje milijarde dolara od eksploatacije nafte i plina, hranjenja stočnog fonda i sječe drveća na plemenskom zemljištu o kojem od 1887. godine brine američko ministarstvo za prirodne resurse.

Indijanci također tvrde da je vlada potrošila sredstva koja pripadaju njima te su zatražili zaštitu svojih interesa sudskim putem.

U sklopu nagodbe vlada će podijeliti milijardu i 400 miliona dolara za oko 300 hiljada američkih Indijanaca kako bi se riješila ranija a i buduća potraživanja.

Preostale dvije milijarde dolara otići će u poseban fond za otkup i konsolidaciju plemenskog zemljišta koje su izgubile prijašnje generacije.

New York Times piše da nagodbu treba odobriti Kongres.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...