{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada SAD-a isplatit će Indijancima 3,4 milijarde dolara

F
9.12.2009. u 20:48
0
5
Vlada SAD-a isplatit će Indijancima 3,4 milijarde dolara
0
Vlada SAD-a isplatit će Indijancima 3,4 milijarde dolara
Američka vlada objavila je da Indijancima namjerava isplatiti tri milijarde i 400 miliona dolara, piše u srijedu The New York Times.
Takav dogovor postignut je u sklopu 13 godina stare tužbe koja uključuje više stotina hiljada američkih Indijanaca i koja se smatra jednom od najvećih i najsloženijih grupnih parnica ikada pokrenutih protiv Sjedinjenih Država.

Indijanci tvrde da im američka vlada duguje milijarde dolara od eksploatacije nafte i plina, hranjenja stočnog fonda i sječe drveća na plemenskom zemljištu o kojem od 1887. godine brine američko ministarstvo za prirodne resurse.

Indijanci također tvrde da je vlada potrošila sredstva koja pripadaju njima te su zatražili zaštitu svojih interesa sudskim putem.

U sklopu nagodbe vlada će podijeliti milijardu i 400 miliona dolara za oko 300 hiljada američkih Indijanaca kako bi se riješila ranija a i buduća potraživanja.

Preostale dvije milijarde dolara otići će u poseban fond za otkup i konsolidaciju plemenskog zemljišta koje su izgubile prijašnje generacije.

New York Times piše da nagodbu treba odobriti Kongres.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: