Italija
0

Vlada proglasila vanredno humanitarno stanje

SRNA
Franco Frattini
Franco Frattini
Italijanska vlada proglasila je danas vanredno humanitarno stanje zbog nekoliko hiljada ilegalnih tuniskih imigranata koji su došli na obale ove zemlje, što omogućava brže usvajanje mjera za rješenje ovog problema.

"Vlada je danas proglasila vanredno humantarno stanje zbog priliva velikog broja imigranata iz sjeverne Afrike na jug Italije", navodi se u saopštenju vlade.

U saopštenju se ističe da će ova odluka omogućiti Civilnoj zaštiti da odmah usvoji neophodne mjere za kontrolisanje ovog fenomena i pružanje pomoći građanima koji bježe iz sjevernoafričkih zemalja.

Proglašenje vanrednog stanja omogućava da se izbjegnu zakonske formalnosti i dopušta lokalnim zvaničnicima da preduzmu hitne operativne mjere. 

Centralna vlada će moći nakon ove odluke odmah da uputi sredstva lokalnim vlastima u oblastima preplavljenim izbjeglicama, od kojih je većina stigla na malo ostrvo Lampeduzu.

Civilna zaštita je oformila krizni štab koji će se baviti ovim problemom.

Većina imigranata stigla je iz Tunisa nakon nereda koji su izbili u toj zemlji prije četiri sedmice.
Oko 3 000 ilegalnih imigranata stiglo je u srijedu na obale Italije, od kojih je samo u noći između petka i subote stiglo oko 250.

Italijanske vlasti uspostavile su vazdušni most i upotrijebile trajekte kako bi rasteretile malo ostrvo Lampeduzu.

 Kandidati za imigraciju su tako prebačeni prema centrima za identifikaciju i protjerivanje na Siciliji.

Italija je zatražila u petak pomoć od Evropske unije (EU) kako bi se mogla suočiti s talasom ilegalnih imigranata.

Ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni i ministar inostranih poslova Franco Frattini zatražili su u zajedničkom saopštenju "hitno sazivanje sjednice Savjeta za pravosuđe i unutrašnje poslove EU".

Italija "traži raspoređivanje misije Fronteks koja bi patrolirala u tuniskim vodama i kontrolisala imigrante", navodi se u saopštenju.
Većina imigranata stigla je u malim ribarskim brodovima koje je presrela obalska straža a zatim ih prebacila na Lampeduzu gdje im je ukazana pomoć.

Stotine imigranata moralo je da spava na otvorenom jer na ostrvu nije bilo dovoljno smještaja, dok su neki prebačeni u lokalne hotele.