Svijet
0

Tunis poslao vojsku da zaustavi ilegalne imigrante

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tunis je poslao vojnike da zaustave talas ilegalnih imigranata koji iz te sjevernoafričke zemlje bježe u Italiju, rečeno je danas iz tuniskih vojnih izvora.

"Vojska kontrolira obale Gabesa i Zarzisa kako bi ilegalna imigracija bila zaustavljena. Vojska i obalska straža nalaze se i u luci Gabes", rekao je Reutersu neimenovani izvor iz vojske.

Ilegalni imigranti najčešće napuštaju zemlju sa obala zaliva Gabes zbog njihove slabe naseljenosti i loše obezbjeđenosti.

Najmanje 5.000 ilegalnih imigranata iz Tunisa stiglo je proteklih dana, u više desetina manjih ribarskih brodova, na malo italijansko ostrvo Lampeduza koje ima 6.000 stanovnika i udaljeno je samo 110 kilometara od tuniskih obala.

Italijanska vlada je zbog ovake situacije uvela vanredno stanje na ostrvu i formalno zatražila od Evropske unije pomoć u borbi protiv te humanitarne krize.

Tunižani su počeli da stižu u Italiju, preko Mediterana, prije mjesec dana, kada su okončane ulične demonstracije u kojima je s vlasti zbačen bivši predsjednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali.

Prijelazna tuniska vlada optužila je Italiju da narušava suverenitet Tunisa nakon što je italijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni nagovjestio mogućnost slanja italijanskih snaga u tu zemlju kako bi zaustavili ilegalnu imigraciju.

On je rekao da su događaji u Tunisu pokrenuli "egzodus biblijskih razmera u Lampeduzu" i da će tražiti od tuniskog ministra vanjskih poslova da dozvoli italijanskim snagama da interveniraju kako bi zaustavile priliv imigranata, zato što se tuniski sistem raspada.

Ministarstvo vanjskih poslova Tunisa je navelo da je iznenađeno Maronijevim komentarima i da kategorično odbacuje svako mješanje u unutrašnja pitanja zemlje i narušavanje njenog suvereniteta.

Lokalni zvaničnici Lampeduze kažu da nemaju kapaciteta da prihvate i smjeste imigrante koji su preplavili njihovo malo ostrvo koje je bliže Africi nego Italiji, prenosi Tanjug.