"Nevinost muslimana"
0

Vlada Pakistana ne podržava nagradu za ubistvo autora filma

SRNA
Portparol pakistanskog premijera Šefket Džalil osudio je potez ministra željeznice, koji je ponudio nagradu od 100.000 dolara za ubistvo autora kontroverznog antiislamskog filma.

Džalil je izjavio da se Vlada "apsolutno distancira" od komentara ministra Gulama Ahmada Bilura.

Film, koji je produciran u SAD, izazvao je talas protesta u muslimanskim zemljama i pogibiju nekoliko desetina ljudi. Nagrada je ponuđena dan poslije stradanja 20 ljudi u nemirima u Pakistanu.

"On nije član vladajuće Pakistanske narodne stranke, nego političar Nacionalne stranke Avami i zato će premijer razgovarati sa šefom te partije o donošenju sljedeće odluke. Ne odbacije se mogućnost preduzimanja akcije protiv njega, ali za sada ostaje na funkciji", rekao je Džalil BBC-u.

Ministar željeznice izjavio je da će platiti nagradu iz svog džepa za "svetu dužnost" ubistva autora filma "Nevinost muslimana". On je dodao da nagradu mogu da dobiju i pripadnici talibana i Al- Kaide.

Bilur je rekao da sloboda govora postoji, ali da države treba da donesu zakone o ljudima koji vrijeđaju islamskog poslanika. "Ako to ne učinite, budućnost će biti veoma opasna", dodao je ministar željeznice.

Nasilje se prije tri dana dešavalo u gradovima širom Pakistana, a najteža situacija bila je u Karačiju i Pešavaru.

Film u kojem je islamski poslanik Muhamed predstavljen kao ženskaroš i nemoralna osoba izazvao je proteste praćene nemirima u mnogim muslimanskim zemljama širom svijeta.