Pakistan
0

Talibani uklonili ime ministra Biloura sa svoje "crne liste"

FENA
Ghulam Ahmad Bilour
Ghulam Ahmad Bilour
Pakistanski talibani su danas saopćili da su sa svoje "crne liste" skinuli ime ministra željeznice nakon što je ponudio 100.000 dolara za ubistvo autora antiislamskog filma "Nevinost muslimana".

Ministar željeznice Ghulam Ahmad Bilour izazvao je javnu osudu kada je ponudio nagradu od 100.000 dolara za ubistvo reditelja spornog filma.

"Sve smo mu oprostili i uklonili smo njegove ime s crne liste", rekao je portparol talibana Ehsanulah Ehsan za AFP telefonom s nepoznate lokacije.

Ehsan je rekao da se u utorak sastala talibanska šura, vrhovno savjetodavno tijelo, i "pohvalila Biloura zbog svog žrtvovanja za islam".

"Šura je odala priznanje Bilouru i odobrila njegovu ideju o nagradi za ubistvo", dodao je on, prenio je Tanjug.

Ministar je prije tri dana pozvao talibane i Al-Qaidu da budu "partneri u ovom plemenitom dijelu" i dodao da ako bi imao šansu ubio bi autora filma sopstvenim rukama, a poslije mogu i da ga objese.

Pakistanska vlada i stranka ministra željeznice distancirali su se od njegove izjave.

Bilour tvrdi da ga javnost u Pakistanu podržava. "Ja izražavam svoj lični stav i vjeru i stojim iza svoje izjave", rekao je 72-godišnji Bilur za AFP jučer.

"Moja vjera je nenasilje, ali ne mogu da oprostim i tolerišem ovu uvredu", rekao je on misleći na film "Nevinost muslimana" koji je izazvao proteste muslimana širom svijeta.

Bilour je također rekao da je jedan biznismen iz Lahorea ponudio da doda još 400.000 dolara za nagradu i da sloboda govora ne treba da se koristi kao izgovor za vrijeđanje islama.

Gnjev muslimana uvećalo je objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u francuskom satiričnom magazinu "Charlie Hebdo" pošle sedmice.