Japan
0

Vlada odobrila isplatu 600 miliona dolara stradalima

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Japanska vlada je usvojila odluku i odobrila isplatu 600 miliona američkih dolara osobama koje su živjele i koje su evakuirane iz područja oko 20 kilometara u krugu od oštećene nuklearne elektrane Fukushima.

Isplata novca žrtvama će početi već u aprilu, a svaka od ovih porodica će primiti po 12.000 dolara, a oni koji nisu imali porodicu dobit će 9.000. U narednom periodu stradalima u ovom području japanska vlada će uplatiti dodatna novčana sredstva, prenijela je u petak novinska agencija Kyodo.

Vlada Japana je također donijela naredbu da firma Tokyo Electric Company (Tepco), u čijem je vlasništvu nuklearka, isplati novac oštećenima u ovom slučaju. Tepco će morati isplatiti oko 48.000 porodica koje su živjele u krugu od 30 kilometara od Fukushime.

U međuvremenu japanska policija nastavlja potragu za tijelima stradalih u krugu od 10 kilometara od nuklearke. Pretpostavlja se da se na tom području nalazi oko 1.000 tijela, ali je potraga za njima odgađana zbog radijacije.

Potres i cunami u koji su pogodili Japan 11. marta ostavili su za sobom, do sada zvanično, 13.538 mrtvih, 14.589 ljudi se vode kao nestali, a 150.000 njih je bez krova nad glavom.