UN-ove sankcije
11

Vlada Kine naredila zatvaranje svih sjevernokorejskih firmi u državi

Klix.ba
Zgrada Vlade Kine (Foto: Alamy)
Zgrada Vlade Kine (Foto: Alamy)
Kinesko Ministarstvo trgovine naredilo je zatvaranje svih sjevernokorejskih kompanija u zemlji kao rezultat novih UN-ovih sankcija prema Pjongjangu nakon posljednjih testiranja nuklearnih i balističkih raketa.

Vlasti u Kini saopćile su danas kako će sjevernokorejske firme u ovoj zemlji biti zatvorene u roku od 120 dana, u skladu s odlukom UN-a koja je objavljena 12. septembra.

Proteklih dana iz Sjeverne Koreje dolaze poruke kako je "neizbježno da njene rakete u budućnosti pogode kopno SAD-a" te kako su komentari američkog predsjednika Donalda Trumpa "proglašenje rata".

Trump je nakon ovih prijetnji iz Sjeverne Koreje rekao kako je potpuno spreman za drugu, neželjenu opciju, misleći na njegov nedavni govor pred Generalnom skupštinom UN-a kad je rekao da će "Sjedinjene Američke Države uništiti Sjevernu Koreju ako budu morale".

Deveta rezolucija UN-a o sankcijama Sjevernoj Koreji, koja je izglasana jednoglasno u 15-članom vijeću od 2006. godine, zabranjuje Sjevernoj Koreji izvoz tekstila i ograničava uvoz sirove nafte.

Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzirani i tekući prirodni plin, ograničenje od dva miliona barela godišnje na prerađene naftne proizvode te ograničenje uvoza nafte na postojećem nivou. Sjevernu Koreju na tom planu u prvom redu opskrbljuje Kina.

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je da će od 1. oktobra ograničiti izvoz rafiniranih naftnih proizvoda u Sjevernu Koreju i odmah zabraniti izvoz kondenziranog i tečnog prirodnog plina kako bi ispunilo UN-ove sankcije.