Svijet
0

Vlada Grčke i trojno izaslanstvo postigli dogovor

Anadolija
Vlada Grčke i trojno izaslanstvo postigli dogovor oko nekoliko stavki u vezi sa paketom mjera štednje

Vlada Grčke postigla je dogvor sa Europskom komisijom, predstavnicima Europske centralne banke i MMF-om u vezi sa načinima na koje će u naredne dvije godine napraviti paket mjera štednje u visini od 11,5 milijardi eura.

Prema informacijama koje je novinska agencija Amna dobila od grčkih izvora iz ministarstva financija, ministar finansija Yannis Sturnaras je nakon sastanka sa trojnim izaslanstvom rekao da mjere štednje podrazumijevaju smanjenje javne potrošnje za 2013-2014. godinu i da se nada da će naići na razumijevanje.

Sastanci između Grčke i trojnog izaslanstva će trajati do kraja slijedeće sedmice i do tada treba da se preduzmu mjere za budžet za 2012. godinu i mjere štednje od 11.5 milijardi eura za 2013-2014. godinu.

Iz izvora bliskih šefu grčkog trezora saopšteno je da je prije sastanka Evropske grupe bilo riječi da će sve biti završeno početkom augusta i da će nakon što trojka napusti Atinu pregovori opet biti nastavljeni u toku mjeseca.

Isti izvor navodi da problem nije u "paketom spasa" i podsjetio na riječi predsjednika Eurogrupa Jean-Claude Junckera da će naći rješenje za ovaj problem.

Juncker će posjetiti Atinu 22. augusta.