Rat predrasuda
28

Vježbe zapanjile svijet: U Sjevernoj Koreji počele masovne evakuacije i isključenja struje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Širom Sjeverne Koreje obavljaju se vježbe masovne evakuacije i isključenja električne energije u sklopu priprema za rat, pišu američki mediji.

Kako je iz više izvora potvrđeno portalu NKnews.org, vježbe se obavljaju u više gradova i mjesta u Sjevernoj Koreji, posebno dužinom istočne obale. Također navode da se vježbe ne izvode u Pjongjangu.

Analitičari su podijeljeni u mišljenju da li su neuobičajene vježbe u Sjevernoj Koreji pokazatelj da se režim osjeća ugroženijim nego ranije ili želi da stvori osjećaj da se brine o svojim građanima.

"Nikada ranije nisam čuo za slične vježbe u Sjevernoj Koreji, ali nisam ni iznenađen. Moraju da shvate ozbiljnost situacije", izjavio je penzionisani južnokorejski general Chun In-bum.

Međutim, doktor Christopher Green sa Univerzitetu u Leidenu, smatra da nije jasno da li se vježbe održavaju zbog opšte zabrinutosti ili režim želi da pokaže da brine za sigurnost građana.

Tokom sukoba sa Washingtonom oko nuklearnih ambicija u Pjongjanguu, 1994. godine, navodno su se odvijale vježbe svakodnevno.

U 2013. godini, kada su odnosi sa Južnom Korejom bili napeti, Sjevernokorejci su također osjetili strah tražeći od svojih građana da prekriju krovove vozila kamuflažnom mrežom.

Neki analitičari tvrde da su žustre izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa mogle stvoriti pravi strah među stanovništvom Sjeverne Koreje.