Koristio i medvjeđi sprej
62

Vjernici u džamiji u Torontu uspjeli savladati muškarca koji ih je napao sjekirom

N. O.
Islamski centar u kojem se desio incident (Foto: Twitter)
Islamski centar u kojem se desio incident (Foto: Twitter)
Vjernici u kanadskoj džamiji sukobili su se i obuzdali muškarca koji je navodno držao sjekiru i napao ih medvjeđim sprejom tokom subotnje jutarnje molitve, prenosi BBC.

Jedan vjernik je muškarcu izbio sjekiru iz ruku i držao ga do dolaska policije, javljaju lokalni mediji. Dvadesetčetverogodišnji muškarac uhapšen je na mjestu događaja u predgrađu Mississauge.

Neki vjernici su zadobili lakše povrede od medvjeđeg spreja, rekao je imam džamije.

Jedan od vjernika rekao je da je to iskustvo bilo "zastrašujuće" i opisao je da je čuo vrisak prije nego što se okrenuo i vidio čovjeka koji drži sjekiru i koristi medvjeđi sprej (sličan biber spreju) protiv tri osobe.

"U vrijeme kada je prskao, ljudi u prvom redu su shvatili da se nešto dešava i jedan od mladića se okrenuo i oborio sjekiru prije nego što je imao priliku da je upotrijebi", rekla je Noorani Sairali za kanadske novine The Globe i Mail.

Mladić je potom navodnog napadača držao do dolaska policije, rekao je svjedok.

"Prije nego što je mogao nanijeti štetu bilo kome, nekoliko vjernika ga je hrabro zaustavilo", rekao je imam Ibrahim Hindy u izjavi, opisujući trenutak kada je napadač ušao na mjesto.

Policija je čovjeka kojeg su uhapsila imenovala kao Mohammada Moiza Omara, a terete ga za šest krivičnih djela, uključujući napad oružjem i davanje štetne supstance s namjerom da ugrozi život ili nanese tjelesne povrede.

Nakon početne neizvjesnosti oko mogućeg motiva, istražitelji sada kažu da vjeruju da je napad bio "incident motiviran mržnjom".

Premijer Justin Trudeau bio je jedan od brojnih kanadskih javnih ličnosti koje su osudile napad, a koji je opisao kao "nevjerovatno uznemirujući" te je pohvalio hrabrost vjernika u džamiji.

Muslimanska zajednica Kanade bila je meta brojnih smrtonosnih napada, uključujući 2017. kada je u pucnjavi u džamiji u gradu Quebecu ubijeno šest osoba, a još osam ranjeno.

Prošle godine, četiri člana iste muslimanske porodice ubijena su nakon što ih je vozilo udarilo u Londonu, Ontario, što je policija opisala kao namjerni islamofobični napad.