|

Vjerenica ubijenog novinara: Rijad je odgovoran za ubistvo Khashoggija

Vjerenica ubijenog novinara: Rijad je odgovoran za ubistvo Khashoggija
20
S
SRNA
29.10.2018. u 21:57
26
komentara
20

dijeljenja
Vjerenica ubijenog novinara: Rijad je odgovoran za ubistvo Khashoggija Foto: EPA-EFE
Hatice Cengiz, vjerenica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekla je da su saudijske vlasti odgovorne za njegovo ubistvo i da Rijad mora da iznese više detalja kako bi odgovorni izašli pred lice pravde.
"To se dogodilo unutar saudijske diplomatske misije. U tim okolnostima, saudijske vlasti su odgovorne", rekla je ona, odgovarajući na pitanje ko je na kraju odgovoran za ubistvo.

Cengiz je naglasila da se "ovaj incident, ovo ubistvo" dogodilo u saudijskom konzulatu. "Prema tome, saudijske vlasti su odgovorne i moraju da objasne šta se dogodilo", rekla je ona agenciji Reuters.

Khashoggi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra da pribavi dokumenta za vjenčanje. On nikada nije izašao iz konzulata i Cengiz je prva obavijestila policiju.

Na pitanje da li smatra da su saudijski prestolonasljednik princ Mohamed ili saudijska kraljevska porodica odgovorni ona je rekla da želi da svi umiješani izađu pred lice pravde.

"Moja vlada i ja želimo da svi odgovorni, od osobe koja je dala naredbu do onoga ko je tu naredbu sproveo, budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni prema međunarodnom pravu", rekla je ona.

Ona kaže da je nije kontaktirala saudijska kraljevska porodica niti su joj izrazili saučešće.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...