Svijet
0

Visoki izraelski zvaničnik traži od vlade da naredi ubistva političkih vođa Hamasa

FENA
Visoki član stranke izraelskog premijera Ehuda Olmerta u utorak je zatražio od izraelske vlade da naredi ubistvo političkih vođa Hamasa u odgovoru na bombaški napad u Izraelu za koji je preuzela odgovornost radikalna grupa.

Uprkos samoubilačkom napadu u južnom izraelskom gradu Dimoni u ponedjeljak, izraelski i palestinski pregovarači održali su razgovore nekoliko sati kasnije, potvrđujući napore na kojima insistiraju Amerikanci na postizanju sporazuma o palestinskoj državnosti, javio je Reuters.

Poslanik iz stranke Kadima Tzachi Hanegbi, predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku i odbranu izraelskog parlamenta, izjavio je da se Hamas godinama suzdržavao od izvođenja napada u Izraelu i da bombaški napad od ponedjeljka predstavlja promjenu politike.

"Zbog toga bi izraelska vlada također trebala promijeniti svoju politiku i više ne bismo trebali dopuštati Hamasovom rukovodstvu da uživa imunitet", izjavio je Hanegbi za Izraelski radio.

Hamasovo oružano krilo saopćilo je da je odgovorno za bombaški napad u kojem je ubijena jedna Izraelka u južnom gradu Dimnona u ponedjeljak, prvom takvom napadu za koji je ta grupa preuzela odgovornost od 2004. Bombaš i njegov saučesnik, koga je ubila policija prije nego što je uspio detonirati svoj pojas s eksplozivom, također su poginuli u napadu. Hamas, radikalna grupa koja kontroliše pojas Gaze i protivi se mirovnim pregovorima palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa sa Izraelom, nazvao je bombaški napad u Dimoni odmazdom za izraelske napade.

Izrael je ubio Hamasove vođe Ahmeda Yassina i Abdela Aziza al-Rantissija u pojasu Gaze u 2004., u ubistvima za koje je Hanegbi izjavio da su imala "direktnu posljedicu po motivaciju rukovodstva Hamasa da izvodi samoubilačke napade".

Izraelska vojska otada se suzdržavala od napadanja Hamasovih političkih lidera, ali je napadala terenske zapovjedenike radikalnog pokreta.

"Hamasovi politički lideri očigledno su zaboravili gorku sudbinu (Yasina i Rantissija) i stoga bismo trebali dodati toj listi trenutne lidere organizacije", izjavio je Hanegbi.

Komentirajući Hanegbijeve izjave, Taher al-Nono, portparol vođe Hamasa Ismaila Haniyeha, izjavio je: "Te prijetnje dio su kontinuiranog izraelskog terorizma i zločina u cilju postizanja političkih poena. On se neće kriti niti je zastrašen tim prijetnjama".