Ratna ekonomija u miru
94

Visoki dužnosnik NATO-a poručio da su spremni za direktan sukob sa Rusijom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, rekao je u intervju za RTP portugalski javni servis, da je Savez spreman za direktan sukob s Rusijom.

"Rob Bauer insistira na tome da je NATO spreman za direktan sukob s Rusijom i priznaje da je ponovno naoružavanje glavni prioritet Saveza. On također priznaje da je organizacija izgubila monopol nad vojnom inicijativom," prenio je RTP.

Bauer je podsjetio da je tokom samita NATO-a u Madridu prošle godine Savez odlučio uspostaviti četiri dodatne multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj kao odgovor na akcije Rusije u Ukrajini.

"Ovo je važan signal za Rusiju... Da smo spremni ako odluče krenuti za NATO-om. Ovo je crvena linija. Ako postoji crvena linija, onda su to Rusi koji prelaze naše granice", kazao je Bauer.

Bauer je rekao da zemlje NATO-a trebaju prilagoditi civilnu industrijsku proizvodnju potrebama vojske i izrazio podršku ideji "ratne ekonomije u miru". Dodao je kako vjeruje da ruski strateški ciljevi nadilaze Ukrajinu, pri čemu Moskva želi polagati pravo na teritorij bivšeg Sovjetskog Saveza.

Na pitanje boji li se NATO eskalacije u rusko-ukrajinskom ratu, Bauer je rekao da dok je početak ruske agresije predstavljao eskalaciju, želja Ukrajine da povrati teritorije koji joj s pravom pripadaju nije eskalacija.

"Ako [Rusi] danas zaustave rat, neće biti eskalacije", naglasio je Bauer.

Rob Bauer je 19. januar rekao da će Rusija ostati prijetnja NATO-u čak i ako njezine snage budu poražene u Ukrajini.