Svijet
0

Više od četiri hiljade posmatrača na izborima u Srbiji

FENA
Parlamentarne izbore koji se u nedjelju održavaju u Srbiji prati više od četiri hiljade akreditiranih posmatrača. Provođenje izbora za novi saziv parlamenta prati ukupno 4.276 domaćih posmatrača.

Republička izborna komisija je Centru za slobodne izbore i demokratiju (CESID) odobrila 3.791 posmatrača, koji će, prema najavama iz te organizacije, biti razmješteni na 3.000 biračkih mjesta širom Srbije, a imat će i 400 mobilnih ekipa.

Romski centar za strategiju, razvoj i demokratiju imat će četiri posmatrača, a Inicijativa mladih za ljudska prava 13.

Stranih posmatrača ima 468, kao i 210 prevodilaca koji im pomažu u radu.

Najveći broj ovlašćenja za praćenje izbora RIK je odobrio Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) - 310 posmatrača i 190 prevodilaca.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope na ovim izborima ima 25 posmatrača i 20 prevodilaca, a Posmatračka misija Evropske unije u Beogradu 53 posmatrača.

Izbore prate i predstavnici ambasada Velike Britanije, SAD-a i Slovačke u Beogradu, državne Dume Ruske federacije, Zajednica nezavisnih država, Građanske asocijacije Education Plus i Makedonije.

Za provođenje izbora zaduženi su članovi i zamjenici biračkih odbora u stalnom sastavu, kojih ima po šestero na svakom od 8.539 biračkih mjesta, javio je Tanjug.

U prošireni sastav biračkih odbora ušli su predstavnici svih izbornih lista koje učestvuju na izborima.